Revoltător! 86 de sporuri ilegale la Primăria Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia Prefectului a înaintat recurs graţios împotriva deciziilor primarului Gabriel Boriga, solicitând revocarea acestora. Sporurile de zeci de mii de lei lunar urmau să se plătească pentru 34 de funcţionari publici, viceprimarilor, secretarului şi administratorului public al oraşului, fiindcă sunt implicaţi în gestionarea fondurilor europene.

Târgoviştea este al treilea oraş din ţară, dacă ne raportăm la numărul de proiecte cu fonduri europene aflate în derulare. Este un top cu care se laudă frecvent primarul Gabriel Boriga. Edilul a uitat însă să le spună locuitorilor municipiului că acest lucru înseamnă bani mulţi în buzunarele funcţionarilor implicaţi în echipele de implementare.

Recent, Gabriel Boriga a dispus prin opt decizii semnate, ştampilate şi parafate de legalitate de către secretarul Cătălin Chiru Cristea, ca toate persoanele care se spetesc pentru reuşita programelor europene să fie recompensate cu stimulente cuprinse între 25 şi 50% din salariul de bază. Este vorba despre 86 de sporuri care să se plătească, de la 1 octombrie 2010 până hăt, departe, când vor fi finalizate proiectele, undeva prin 2013, pentru 38 de persoane: city managerul oraşului - ing. Marius Constantinescu, cei doi viceprimari - ing. Paul Briceag şi prof. Honorius Moţoc, secretarul Consiliului Local - jr. Cătălin Chiru Cristea şi 34 de funcţionari publici din Primăria Târgovişte - şefi, şefuţi şi responsabili de birouri.

City managerul, 12.000 de lei pe lună

Cel mai tare în câştiguri este de departe city managerul Marius Constantinescu, implicat în absolut toate proiecte. În afară de salariul de circa 4500 de lei, conform declaraţiei de avere publicată pe site-ul Primăriei, Marius Constantinescu ar trebuie să primească şi opt sporuri, de la 25 la 50% din salariul de bază.

Am făcut un calcul matematic simplu şi ne-a reieşit o sumă astronomică pentru târgoviştenii de rând: vreo 12.000 de lei lunar, plus salariul. „Nu este nimic ilegal în treaba asta. Deocamdată suntem în faza de început. Dacă Prefectura se va opune, poate că nu vom mai lua sporurile. Eu sunt cel care are responsabilitatea cea mai mare în implementarea acestor proiecte”, afirmă Marius Constantinescu.

Primarul Gabriel Boriga susţine că deciziile sunt date în conformitate cu legea. „Este vorba numai şi numai de persoane din Primăria Târgovişte care au cursuri de specialitate în implementarea proiectelor europene. În acest moment, deja am rectificat ultima dispoziţie, prin care sunt scoşi din unităţile de implementare ale proiectelor city managerul, cei doi viceprimari şi secretarul”, declară Gabriel Boriga.

Prefectura Dâmboviţa cataloghează deciziile edilului ca fiind nelegale, motiv pentru care a înaintat recurs graţios. „În condiţiile în care actele nu vor fi revocate, Instituţia Prefectului se va adresa instanţei de Contencios Administrativ”, spune Andreea Ionescu - purtător de cuvânt Prefectura Dâmboviţa.

La o medie de 800 lei, administraţia târgovişteană trebuie să achite din bugetul local aproape 70.000 de lei lunar, respectiv peste 800.000 de lei anual pentru sporuri. Până în 2013, când se termină implementarea proiectelor europene deja începute, suma ajunge la 2.000.000 de lei noi.

În această perioadă în care funcţionarii Primăriei Târgovişte se lăfăie în bani, mii de târgovişteni sunt şomeri. Ca să nu mai vorbim de faptul că în municipiul nostru se dârdâie de frig în apartamente, fiindcă Termica, societate subordonată Consiliului Local Târgoivşte, este datoare către Distrigaz.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite