RETROCEDĂRI: Boierii îşi iau pădurile înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zăvoaiele din lunca râului Dâmboviţa, pornind de la Raciu şi ajungând la Moara Nouă, au intrat în proprietatea urmaşilor Văcăreştilor. Şerban Alexandru Manu, strănepotul generalului Gheorghe Manu - fost primar al Bucureştiului în perioada 1873 - 1877, a revendicat şi obţinut proprietăţile din Dâmboviţa ale Zoei Caribol, sora Elenei Văcărescu.

863 de hectare de pădure din zona comunelor Raciu, Lucieni, Văcăreşti, Perşinari şi Nucet au fost retrocedate inginerului Şerban Alexandru Manu, stabilit în Franţa din anul 1982. Acesta este strănepot al generalului Gheorghe Manu, care a ocupat funcţii importante în stat, printre care preşedinte al Consiliului de miniştri, ministru de Război, ministru de Interne, primar al Capitalei, preşedinte al Adunării Deputaţilor. La rândul său, generalul Gheorghe Manu este nepot al Zoei Caribol, sora Elenei Văcărescu, proprietare ale unor importante moşii în Dâmboviţa.

S-au dat şi Iuda Mică şi Brăteasca


Reconstituirea dreptului de proprietate asupra celor 863 de hectare de pădure s-a făcut după ce Comisia Judeţeană de Aplicare a Legii Fondului Funciar Dâmboviţa a validat cererea înaintată de Şerban Alexandru Manu pentru autorul Zoe Caribol. Inginerul Marius Bengea – şeful Ocolului Silvic Târgovişte ne-a precizat că s-a realizat chiar şi punerea în posesie.

Zăvoaiele din lunca râului Dâmboviţa, pornind de la Raciu şi ajungând la Moara Nouă, nu mai sunt ale statului. De asemenea, pădurile Iuda Mică şi Brăteasca au fost date familiei Manu. „Conform documentelor de la Ministerul de Interne, anexate cererii, Zoe Caribol a avut, în 1948, trei trupuri de pădure, în zona Raciu – Lucieni – Perşinari – Văcăreşti; în zona Lucieni – Văcăreşti şi zăvoi care se întindea de la Văcăreşti până la Moara Nouă.

Moştenitorii, când au venit, au spus: vrem în zona cutare, însă din vechiul amplasament mai era disponibilă doar mică suprafaţă. Comisia Judeţeană a decis, conform legii, să se acorde în pădurile din unităţile administrative limitrofe. S-a făcut deplasarea părţilor la sediul primăriilor, unde s-a întocmit documentaţia”, afirmă ing. Marius Bengea.

image

Şerban Manu primeşte pădure pe teritoriul a cinci comune

"Dovada dreptului de proprietate şi continuitatea acestuia a fost realizată cu:

- ,, Tabloul de proprietari cu moşii de la 25 ha în sus” document eliberat de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dâmboviţa, din conţinutul căruia rezultă că anul 1945, Zoe Caribol deţine în proprietate suprafaţa totală de 1140 ha din care 884 ha reprezintă pădure iar restul teren agricol;
- ,, Procesul verbal încheiat în 10.04.1948 întocmit cu ocazia constituirii Marii Unităţi Forestiere Nucet” document eliberat de Arhivele Naţionale (însoţit de tabelele privind structura proprietăţii, structura pădurii pe specii şi clase de vârstă) din conţinutul căruia rezultă că Zoe Caribol deţinea suprafaţa de 913 ha pădure în ,,Văcăreasca”.
      
Având în vedere că punerea în posesie nu a putut fi realizată în întregime pe raza localităţii Văcăreşti (întrucât vechiul amplasament este ocupat de alte persoane cărora legal le-a fost reconstituit dreptul de proprietate, de construcţiile edificate pentru formarea Barajului Văcăreşti, iar cea mai mare parte şi-a schimbat categoria de folosinţă devenind teren agricol), prin respectarea dispoziţiilor art. 69 din HG. 890/2005 s-a aprobat înscrierea în anexa 42, la regulament, prin stabilirea noilor amplasamente acceptate de fostul proprietar, situate în afara limitelor de competenţă ale comisiei locale Văcăreşti, respectiv pe raza localităţilor Nucet, Raciu, Lucieni şi Pierşinari", ne informează Instituţia Prefectului Judeţului Dâmboviţa. 


Este şi descendent al fraţilor Buzescu


În 2002, Şerban Alexandru Manu a obţinut în instanţă Casa Manu din Calea Victoriei, nr. 192, Bucureşti. Ulterior, s-a judecat cu Ministerul Culturii, Ministerul Finanţelor şi 19 muzee din ţară pentru recâştigarea colecţiei de artă a familiei: tablouri, fotografii, cărţi, mobilier de epocă. Şerban Manu a dovedit la tribunal că este descendent pe linie maternă a boierilor Radu, Preda şi Stroe Buzescu, cei care au salvat viaţa lui Mihai Viteazul la Vidin.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite