REPERCUSIUNI: Referendum, cu plângeri penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Marin Antonescu va înainta plângere penală împotriva consilierilor pro-referendum
Preşedintele Marin Antonescu va înainta plângere penală împotriva consilierilor pro-referendum

Dâmboviţenii vor fi chemaţi la urne pe 18 septembrie pentru a se exprima cu privire la reorganizarea teritorială în regiuni. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că va depune plângere penală împotriva celor 16 consilieri care au votat marţi-seară pentru organizarea referendumului, întrucât subminează bugetul judeţului.

Întruniţi în şedinţă extraordinară, consilierii judeţeni au discutat trei ore în contradictoriu pe marginea organizării unui referendum local, în vederea consultării populaţiei cu privire la desfiinţarea judeţului Dâmboviţa şi înglobarea acestuia într-o regiune. Cei 18 aleşi care au iniţiat proiectul de hotărâre au motivat că o reformă în administraţia publică trebuie făcută cu respectarea legislaţiei în vigoare.

„Legea 215/2001 este clară şi imperativă când la articolul 22 se prevede că orice modificare a limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor  «... se poate efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective prin referendum, care se organizează potrivit legii». Aceeaşi exprimare imperativă o foloseşte şi Legea 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre.

Majoritatea a votat pentru referendum

Referendumul ne costă 25 de miliarde de lei


Marin Antonescu, desemnat temporar la conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cât timp preşedintele Florin Popescu se află în concediu, le-a atras atenţia consilierilor pro-referendum că săvârşesc o infracţiune, dacă angajează cheltuieli din bugetul judeţului, fără să existe sursă de finanţare.

„Ca preşedinte al Consiliului Judeţean, voi fi obligat, dacă se aprobă acest proiect, să sesizez organele în drept fiindcă aţi încălcat cu intenţie o lege. Nici eu şi nici preşedintele ales, Florin Popescu, nu vom ordonanţa asemenea cheltuieli, fiindcă am fi pasibili de răspundere penală”, susţine Marin Antonescu.

Ca să-şi poată duce la îndeplinire decizia de a se adresa organelor de anchetă, preşedintele Marin Antonescu a dispus ca votul să se exercite prin apel nominal. Până la urmă, cu 16 voturi pentru şi 12 împotrivă, proiectul de hotărâre privind organizarea unui referendum local în data de 18 septembrie a fost adoptat.

„Mi se pare normal să stăm de vorbă cu oamenii înainte de a apărea un proiect de lege privind reorganizarea teritorială a României. Nu cred că ar trebui să ne fie frică de acest referendum. Nu ar avea ce rău să ne facă”, a punctat consiliera Georgeta Dincă.

Prefectul judeţului, Iancu Caracota, s-a exprimat ferm împotriva referendumului.„Dumneavoastră vreţi să încălcaţi legea, să provocaţi un referendum fără nicio bază legală şi să cheltuiţi banul public degeaba”, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Dacă ne raportăm la cheltuielile ocazionate de ultimele alegeri, cele prezidenţiale din 2009, organizarea unui referendum în Dâmboviţa ar costa cel puţin 25 de miliarde de lei vechi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite