Râul Dâmboviţa înghite drumul la Tătărani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1500 de gospodării vor rămâne izolate şi 20 de case pot fi luate de ape la prima viitură.Râul curge pe lângă asfalt, iar autorităţile sunt legate de mâini şi de picioare fiindcă nu au 14 milioane de lei pentru regularizare şi diguri de protecţie.

Drumul Judeţean 702B este în pericol de a se rupe la prima viitură. Apele râului Dâmboviţa şi-au făcut deja loc pe sub structura de rezistenţă a căii rutiere. Peste 1500 de gospodării aparţinând de comuna Tătărani vor rămâne izolate şi cel puţin 20 de case aflate în imediata apropiere a zonei afectate riscă să fie înghiţite de ape.

Constantin Pătru, primarul localităţii, spune că poate fi afectată şi coloana magistrală de apă potabilă, care alimentează satele Tătărani şi Căprioru. Râul şi-a croit drum pe lângă conductă. Administraţia publică locală a comandat un studiu de fezabilitate încă de anul trecut. Specialiştii au propus ca soluţie tehnică realizarea de urgenţă a unui şenal de regularizare albie în lungime de 500 de metri, apărări de maluri din gabioane tot pentru 500 de metri, plus diguri de protecţie.

Nu sunt fonduri pentru regularizare

Situaţia de la Priboiu-Tătărani a fost analizată în mai multe rânduri de comisii formate din reprezentanţi  de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Prefectură, Primăria Tătărani şi Apele Române. „Din lipsa surselor de finaţare, până la momentul de faţă nu există un  proiect comun de refacere a zonei afectate de calamităţi în acest punct. Fenomenul de eroziune a malului drept s-a activat încă din martie 2009”, spune Mihai Puşcaşiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Valoarea investiţiei care ar pune la adăpost satul Priboiu depăşeşte 14 milioane de lei noi. Primarul comunei Tătărani ne-a declarat că a tras semnale de alarmă cu mult înainte ca râul Dâmboviţa să roadă adânc în drum. Nu a primit decât promisiuni, iar între timp situaţia s-a înrăutăţit. „De luni de zile, nu mai avem bani nici pentru salariile funcţionarilor din Primărie, darmite pentru investiţii”, afirmă Constantin Pătru

Localnicii privesc cu teamă spre zona afectată. Sunt convinşi că la prima viitură drumul va fi dislocat. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Puşcaşiu, spune că s-au înaintat solicitări pentru alocare de fonduri atât către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi către Ministerul Mediului şi Pădurilor. Momentan, sunt fără răspuns.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite