Raftul de cultură tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la Centrul Judeţean de Cultură au pornit prin satele dâmboviţene, încercând să-i întoarcă pe oameni în biblioteciAcţiunea va lua sfârşit pe 23 aprilie, când se sărbătoreşte Ziua Mondială a Cărţii. Fiecare localitate va primi în dar publicaţii de specialitate: carte etnografică, monografii,  albume, studii şi cercetări.

De ani de zile, satul dâmboviţean este într-o continuă transformare. Din păcate, este o schimbare care a subţiat activităţile culturale, care a pierdut pe drum valorile tradiţionale, axându-se mai degrabă pe latura practică a vieţii de zi cu zi.

Este motivul pentru care specialiştii de la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa desfăşoară, în această perioadă premergătoare Zilei Mondiale a Cărţii, care se sărbătoreşte pe 23 aprilie, Campania de informare „Raftul de cultură tradiţională”, în care au fost cuprinse toate unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului.

„Încearcăm să-i stimulăm pe locuitorii comunelor, în special pe tineri, să se întoarcă  în  biblioteci, să consulte cărţile de specialitate, fiindcă pot afla informaţii despre istoricul aşezărilor respective, despre satul vechi, despre faptele de cultură tradiţională din judeţul Dâmboviţa”, spune cercetător Gabriela Ţopa.

Administraţiile locale, trase de mânecă să-şi intre în rol

Fiecare localitate în care va poposi „Raftul de cultură tradiţională” va primi în dar câte 30 de volume, lucrări editate de Centrul Judeţean de Cultură: etnografii, monografii, albume, studii şi cercetări de specialitate, cărţi care ilustrează identitatea culturală a fiecărei comunităţi.

„Avem nevoie de cât mai multe astfel de volume în care să regăsim acel spirit trainic şi profund al poporului român, în care să ne regăsim cu toţii până la urmă. Într-o monografie este adunată bogăţia etno-folclorică a comunităţii: versul, basmul, cântecul şi jocul, gândurile şi faptele oamenilor, mentalităţile colective şi individuale, poveştile din «casa bunicilor», mereu anonime dar pline de înţelepciune, meşterii şi meşteşugurile actuale sau de mult practicate.

Într-o monografie, se regăseşte cultura populară, în toate formele ei: naşterea, botezul, nunta, înmormântarea, fapte culturale esenţiale în existenţa locuitorilor unei comunităţi”, completează Gabriela Ţopa.


Campania iniţiată de cercetătorii tradiţiilor dâmboviţene are şi menirea de a atrage atenţia administraţiilor publice că trebuie să-şi intre în rolul de păstrători ai valorilor culturale locale: obiceiuri, ocupaţii, meşteşuguri, editare de monografii, antologii, studii etc.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite