RĂSPUNS Părinţii din cartierul Vaideeasca se opun demolării şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea de învăţământ a fost lăsată pradă hoţilor, care au furat tot, de la parchet la prize şi au devastat sala de sport. Oamenii au spus că sunt dispuşi să recurgă la greva foamei sau la imobilizarea în lanţuri pentru a nu-i lăsa pe angajaţii primăriei să vină să le distrugă şcoala.

Peste 50 de oameni din cartierul găeştean Vaideeasca s-au adunat, ieri, în faţa Şcolii Nr. 2, “Dumitru Apostol”, pentru a protesta împotriva autorităţilor care în afară de faptul că au lăsat instituţia pradă hoţilor, mai au de gând acum să o şi demoleze.
ţ
Găeştenii sunt mâhniţi din cauza dezastrului care s-a abătut asupra celei mai vechi instituţii din oraş, înfiinţată cu peste 100 de ani în urmă. Necazurile au pornit acum un an, când administraţia a decis să închidă şcoala, iar cei peste 100 de elevi care studiau aici, să fie arondaţi la alte unităţi.

“Îşi bat joc de istorie, educaţie şi de bani, la un loc”

Oamenii au rămas muţi de uimire când au văzut că şcoala, în care cu câteva luni înainte de a fi părăsită, se investise câteva sute de milioane de lei vechi pentru modernizări şi reabilitări, nu a beneficiat nici măcar de un post de pază. Hoţii au furat tot ce se putea lua: ferestre termopan, tocărie, parchet, oglizi, gresia şi faianţa din băi.



“Străbunicii noştri au muncit cot la cot ca să ridice această şcoală. Au făcut cuptoare de cărămidă. Ea aparţine acestui cartier. Trebuie să înţeleagă toate instituţiile statului că nu acceptăm să se demoleze. Suntem dispuşi să intrăm în greva foamei. Ne legăm cu lanţurile de porţi. Primarul să dărâme ce a construit el, nu ce am făcut noi din banii noştri”, ne-a declarat Florica Spilcă.

Localnicii au înaintat mai multe memorii la Primărie, Prefectură, Inspectoratul Şcolar, solicitând să nu se închidă şcoala, dar nimeni nu le-a răspuns. “Îmi vine să plâng când văd ce s-a întâmplat aici. Am 88 de ani. Aici am învăţat carte. Scriam pe tăbliţă. Din şcoala asta au ieşit generaţii şi generaţii de oameni mari: doctori, profesori, piloţi de avioane. Cum s-au gândit ei să demoleze şcoala?! Am avut aici şi un muzeu de istorie. Era o frumuseţe”, mărturiseşte Mihai Vişan.

O bătrânică îşi ştergea într-un colţ al mânecii, lacrimile. Se vedea că o doare starea în care a ajuns unitatea. “Mama mea a fost învăţătoare aici timp de 30 de ani. În şcoala asta am învăţat şi eu carte, copiii mei, nepoţii. Mare păcat...”, a declarat Măruca Panu.

Răspuns de la autorităţi

Viceprimarul Gheorghe Grigore a găsit rapid scuze pentru situaţia în care a ajuns cea mai veche şcoală din Găeşti. Edilul spune că a trebuit să fie închisă pentru că nu au mai fost copii suficienţi pentru ca unitatea să funcţioneze la întreaga capacitate. “Şcoala a fost închisă şi conservată. Am luat de acolo tot ce era de valoaare: calorifere, centrală termică, materialul didactic. Ne pare rău că situaţia a derapat de la ce ne propusesem noi. S-a ajuns într-acolo încât să fie devastată, şi furată bucată cu bucată”, spune vicele.

image
Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite