"Promoţiile TVA", în magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele magazine au preferat să nu crească preţurile. De teamă să nu îşi piardă clienţii, mai mulţi patroni s-au gândit să taie din adaosul comercial.

Majorarea taxei pe valoare adăugată de la 19 la 24% a fost un şoc atât pentru comercianţi, cât şi pentru clienţi, care sunt nevoiţi să scoată acum mai mulţi bani din buzunare. Totuşi, unele firme nu au mărit preţurile şi au preferat să mai taie puţin din adaosul comercial pentru a nu îndepărta clienţii. „Am crescut preţurile doar la câteva produse, dar asta din cauza furnizorilor, nu a majorării TVA-ului. Nu am mărit preţurile la toate produsele pe care le avem în rafturi, deocamdată le susţinem din adaosul nostru, cât o să putem şi noi. Oricum, în domeniul ăsta apar modificări de preţuri continuu, mai cresc, mai scad. Probabil alte magazine de acest gen au crescut preţurile odată cu majorarea TVA-ului, însă noi nu am făcut-o”, spune Aurel Predoi, directorului unui magazin mare de electronice şi electrocasnice.
Sebastian Ioniţă, director de vânzări al unui magazin de calculatoare şi componente IT, spune că a transformat majorarea TVA-ului în discount, astfel încât clienţii să fie mulţumiţi. „Nu am crescut preţurile la produsele din rafturi, am preferat să scădem adaosul comercial la 10%, astfel încât preţurile să rămână nemodificate. Practic, am luat hotărârea ca diferenţa de TVA să fie un discount din adaos. Cu toate că majorarea TVA-ului a stricat şi aşa toate planurile de dezvoltare a firmei, am crezut necesar să lăsăm preţurile nemodificate, aşa avem un motiv în plus ca şi clienţii să nu mai încerce altă marfă la concurenţă. Oricum, această situaţie ne va afecta în viitorul apropiat şi în curând fiecare firmă care are vânzări proaste acum o să dea faliment. În ritmul ăsta o să ajungem prima ţară europeană cu economie de Zulu.”

Unii nu au avut de unde să scadă

Mare parte dintre magazine au crescut, însă, preţurile, asta pentru a putea să funcţioneze în continuare, cheltuielile lunare fiind mari. „Am crescut preţurile la carne pentru că au făcut-o şi producătorii. Noi avem un adaos de 20% şi în cazul ăsta nu putem susţine majorarea TVA-ului, iar oamenii au înţeles acest lucru. Chiar dacă preţurile sunt puţin mai mari clienţii încă vin aici în număr mare să cumpere carne. Nu aveam din ce să scădem acea majorare a taxei pe valoare adăugată, dacă am fi avut, o făceam. Sunt multe cheltuieli lunare, chiria spaţiului este mare”, spune Constantin Ene, patronul unui magazin de carne şi produse din carne din zona pieţei „1 Mai”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite