Proiect. Clădirea unde au fost împuşcaţi Ceauşeştii va adăposti un Muzeu al Comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile dâmboviţene caută finanţare pentru acest proiect la Uniunea Europeană. Ministerul Dezvoltării şi Turismului va susţine financiar construcţia de blocuri ANL pe locul fostei baze de antrenamente militare.

Fostul comandament al UM 01417 Târgovişte nu a mai avut nicio utilizare după revoluţia din decembrie 1989. În acele zile, a intrat în istorie, fiind locul unde au fost judecaţi şi împuşcaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu. Clădirea a fost lăsată apoi în paragină. Până şi statuia domnitorului Dan al II-lea cel Viteaz, care trona în faţa imobilului, este împresurată de bălării. În preajma monumentului, se organizau festivităţile militare. Ba, chiar exista o gardă permanentă. Pe faţeta clădirii mai rezistă încă o placă din marmură care atestă că aici a funcţionat Şcoala de Cavalerie, instituţie militară înfiinţată înainte de 1900.

Ghişeu Unic în clădirea unde au fost judecaţi Ceauşeştii

Construcţia cu valoare de patrimoniu s-a aflat până luna trecută în inventarul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Prin HG 867/2010, clădirile au fost cedate Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Pe fostul poligon de antrenamente, respectiv, 27 de hectare, se va construi un cartier de blocuri ANL, locuinţe care vor fi puse la dispoziţia medicilor, profesorilor, personalului din Armată, SRI şi Poliţie. În momentul de faţă, se întocmeşte proiectul tehnic, urmând ca lucrările să demareze în primăvara anului viitor. Corpul central, adică imobilul în care au ţinuţi închişi, au fost judecaţi şi apoi executaţi soţii Ceauşescu, va intra în proces de reabilitare, urmând să adăpostească un Ghişeu Unic şi un Muzeu al Comunismului. „Este o idee a noastră. Acum, încercăm să găsim surse de finanţare. În ceea ce priveşte reabilitarea, lucrăm deja la studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” Marin Antonescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Ghişeul Unic va rezolva sub acelaşi acoperiş toate problemele de autorizare şi eliberare de acte - cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere etc - ale dâmboviţenilor.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu crede că iniţiativa nu este deloc rea. „Unitatea respectivă este o construcţie veche, cu uzură mare a clădirilor şi care merită să fie dărâmată pentru construcţia de locuinţe, dacă imobilul unde a fost judecat Ceauşescu va fi conservat sau dacă în locul lui va fi ridicat un monument care să marcheze evenimentul”, afirmă Alex Mihai Stoenescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite