Târgovişte: Profesorii fentează impozitele pe meditaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Profesorii fentează impozitele pe meditaţii
Târgovişte: Profesorii fentează impozitele pe meditaţii

Doar 35 de profesori din Dâmboviţa îşi plătesc dările la stat pentru şedinţele particulare de pregătire cu elevii. Profesorii care dau meditaţii ar trebui, potrivit legii, să plătească taxe şi impozite ca pentru orice altă sursă adiţională de venit. Dintre cele 6.700 de cadre didactice câte există în judeţ, doar 35 fac pregătire cu elevii, potrivit declaraţiilor de venit.

Elevii care apelează la serviciile unui profesor pentru meditaţii plătesc, în medie, aproximativ 30 de lei pe şedinţă. După un calcul simplu, un profesor care are două şedinţe zilnic, cu câte patru elevi, ar avea în buzunar la sfârşitul zilei 240 de lei. Dacă face pregătire cu elevii şase zile pe săptămână, îi revin, la numărătoarea de duminică, 1.440 de lei. Lunar, un profesor care face pregătire cu elevii va avea în cont peste 5.500 de lei. Pe parcursul unui an, pe lângă salariu, profesorul care oferă meditaţii particulare câştigă 66.000 de lei.

Impozitul pentru cei care au depus actele la Direcţia de Finanţe, pe norma fixă de impozit, este de 1.061 de lei pe an.
În judeţul Dâmboviţa există în prezent 6.700 de cadre didactice. Doar 35 dintre aceştia plătesc impozit pentru venituri obţinute în particular. „La nivelul judeţului există o normă fixă de venit pe care au ales-o toţi profesorii care au depus actele, care le calculează o medie de venit anual la 6.630, iar impozitul aferent sumei este de 1.061 de lei pe an“, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Dâmboviţa, Florentina Stan.

Nu vor să dea bani la stat

Unii dintre profesorii care nu îşi declară sumele câştigate la Finanţe, dar care fac meditaţii cu elevii, consideră o prostie declararea veniturilor la stat. „Nu mi se pare normal să plătesc statului o grămadă de bani pentru ce câştig eu în particular. Am înţeles că îmi ia impozit pe salariul de la şcoală, dar de ce să îmi ia şi pentru pregătiri?“, se întreabă un profesor de matematică ce nu şi-a declarat niciodată veniturile din meditaţii.

Unii spun că nu are sens să plătească pentru că oricum nu pot fi prinşi. „Am vrut să mă duc să depun actele şi să plătesc 10 milioane pe an la impozit, dar am stat şi m-am gândit că nu au cum să mă prindă şi nu au de unde să mă vadă că fac pregătiri, deci nu am ce să păţesc dacă nu dau bani la stat“, spune o profesoară de română din Târgovişte.

Autorităţile spun că au mâinile legate dacă părinţii sau elevii nu depun mărturie pentru banii daţi profesorilor. „Este foarte greu de dovedit evaziunea fiscală în acest domeniu. Este nevoie de declaraţia unui elev sau a unui părinte pentru a demara o anchetă. Inspectorii noştri nu pot urmări toţi profesorii şi, chiar dacă ar intra în casele profesorilor care fac meditaţii, nu ar putea dovedi că profesorii iau bani pentru servicii“, a mai declarat Florentina Stan.
 
Ce riscă cei prinşi

Conform Direcţiei de Finanţe Dâmboviţa, profesorii care nu plătesc impozit pentru meditaţii şi se dovedeşte că întrunesc toate condiţiile pentru încadrarea faptei lor ca evaziune fiscală riscă dosar penal cu amendă penală sau chiar închisoare de până la 10 ani. „Până acum nu au fost întâlnite cazuri de evaziune fiscală în cazul profesorilor“, a declarat Florentina Stan, purtătoarea de cuvânt a finanţelor.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite