Producătorii de mere din Dâmboviţa, daţi afară din piaţa ploieşteană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administratorii pieţei spun că spaţiul dintre tarabe este foarte îngust şi îi favorizează pe infractori
Administratorii pieţei spun că spaţiul dintre tarabe este foarte îngust şi îi favorizează pe infractori

Comercianţii spun că va ieşi măcel dacă nu vor fi lăsaţi să-şi vândă fructele în hală. Reprezentanţii SC Hale şi Pieţe vor să desfiinţeze 20 de mese din cauza hoţilor care sunt atraşi de înghesuiala din zona respectivă.

40 de producători de mere de pe Valea Dâmboviţei care îşi vând marfa în Piaţa Centrală din Ploieşti sunt revoltaţi de faptul că administraţia nu le-a mai prelungit convenţia de închiriere a meselor pe luna martie. „Când ne-am dus să ne prelungească convenţia pentru luna viitoare, au spus că nu se mai poate. Noi unde o să ne mai vindem marfa pe care o avem? A fost un an productiv şi am făcut aproape 20 de tone de mere. Anul trecut m-au dat afară de la pompieri unde lucram şi nu am alt venit decât ce câştig din vânzarea merelor. Am trei copii pe care trebuie să îi întreţin”, ne-a spus Romică Toacă din comuna Pietrari, judeţul Dâmboviţa.

Vor să discute cu ministrul agriculturii despre problemele lor

Cei 40 de producători sunt hotărâţi să meargă la Prefectură şi chiar să vorbească cu ministrul agriculturii dacă situaţia nu se va rezolva. „Nu se poate să îşi bată joc de noi după ce am îndurat toată iarna frigul de minus 30 de grade, acum să ne dea afară. O lună ne mai trebuie să ne putem vinde marfa şi pe urmă plecăm şi le facem loc celor cu răsadurile. Să nu ne supere că o să vorbim şi cu ministrul agriculturii când o să vină acasă pentru că este de la noi din judeţ. Avem rate la bănci, trebuie să le achităm, nu avem cu ce trăi”, ne-a explicat supărat nea Gheorghe care de opt ani îşi vinde merele pe piaţa ploieşteană.

Reprezentanţii SC Hale şi Pieţe intenţionează ca, pe viitor, să desfiinţeze aproximativ 20 de mese şi de aceea nu le-au mai prelungit producătorilor convenţiile pe luna martie. „Am în intenţie să desfiinţez 20 de mese, pentru că acolo este un culoar foarte îngust şi atrage hoţii de buzunare. Însă,  deocamdată, oamenii îşi pot vinde în continuare marfa, mesele urmând să le fie închiriate cu ziua”, ne-a declarat Valentin Spânu, directorul SC Hale şi Pieţe.

„Va ieşi măcel”

Decizia nu îi mulţumeşte pe producători care spun că va ieşi un adevărat măcel atunci când vor veni de dimineaţă şi vor vedea că mesele lor au fost ocupate de reprezentanţii societăţilor comerciale din Ploieşti. „O să ajungem să ne omorâm aici. Dacă o să vedem că ţiganii ne-au ocupat mesele o să ne luăm la bătaie cu ei”, a declarat un alt comerciant din Dâmboviţa.

Producătorii sunt susţinuţi de Asociaţia Pomicultorilor

„E o criză de tarabe în pieţe şi de aici scandalul. Vor plăti taraba pe zi pentru că nu mai este loc suficient şi pentru cei cu răsaduri. Este o măsură internă a pieţei, dar s-ar putea face sectorizarea pieţei. Dacă dânşii nu doresc să cumpere direct de la producător şi vor decât de la intermediar, e treaba dumenealor. Dar de regulă, la orice piaţă au acces toţi, în limita spaţiului. Desfacerea fructelor merge bine în această perioadă, numai că preţul a fost destul de mic, nu se reglează piaţa”, a declarat pentru Adevărul de Seară Ionică Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite