PROCES: Instanţa i-a dat funcţia înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Ovidiu Băsceanu trebuie să revină la Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa şi să-şi primească şi banii pierduţi în momentul destituirii. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat definitiv în acest sens, însă ministrul Educaţiei nu a dat încă ordin de repunere în funcţie. În câteva zile, cazul se intersectează cu penalul.

Ovidiu Băsceanu, fostul inspector şcolar general adjunct, destituit în 2009 în baza unor algoritmi politici, a câştigat procesul cu Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Conform deciziei magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, profesorul Băsceanu trebuie să fie repus pe funcţie şi să primească retroactiv drepturile băneşti de care a fost privat în momentul schimbării.

„Mi-au spus atunci doar că, în conformitate cu ordinul ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu, îmi încetează contractul de muncă. Asta, deşi susţinusem un concurs, aveam semnat un contract  de management, obţinusem de la Minister calificative «foarte bine». Asta a fost. M-am supărat, dar nu aveam ce să fac. Iniţial nu exista niciun temei să atac ordinul ministrului. La scurt timp însă, ordonanţa privind schimbarea din funcţie a şefilor de instituţii a fost declarată neconstituţională. Imediat, am deschis proces Inspectoratului Şcolar şi Ministerului Educaţiei”, spune prof. Ovidiu Băsceanu.

Postul lui Băsceanu, desfiinţat între timp


După un an şi jumătate de prezentări la instanţă, fostul inspector şcolar general adjunct a obţinut decizie definitivă, irevocabilă şi executorie de repunere pe funcţie.

„Am trimis la Ministerul Educaţiei certificatul de grefă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De două săptămâni, aştept un răspuns. Am informat şi Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa. Mai este foarte puţin şi termenul de graţie de 15 zile expiră. Dacă nu pun în aplicare decizia judecătorească, cazul îmbracă latura penală”, susţine Ovidiu Băsceanu.

Inspectorul şcolar general, prof. Elena Manolescu, cunoaşte situaţia şi aşteaptă hotărârea Ministerului. „Problema nu este a noastră. Ministerul va decide. Eu nu pot să fac nimic. În momentul de faţă, organigrama Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa este completă. Postul pe care l-a ocupat domnul Băsceanu – inspector general adjunct pe probleme de inspecţie şcolară este desfiinţat. Dacă îmi vine hârtie de la Minister, că se suplimentează locurile, nu pot decât să mă supun”, afirmă Elena Manolescu.

Profesorul Băsceanu, conform hotărârii magistraţilor, în afară de faptul că trebuie repus pe funcţie, urmează să primească şi aproximativ 20.000 de lei reprezentând diferenţă de salarizare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite