Procedură: 120.000 de amenzi la Legea Circulaţiei nu pot fi încasate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii spun că nu au pârghii să-i oblige pe contravenienţi să plătească. Fiecare administraţie locală are de adunat sute de mii de lei, bani pe care nu-i pot transforma nici în ore de muncă întrucât nu au oameni să meargă la instanţe.

Administraţiile publice locale sunt împovărate de numărul mare de sancţiuni contravenţionale aplicate în special de Poliţia Rutieră pe care nu le pot încasa. Indiferent în ce colţ al ţării este scris procesul-verbal, amenda ajunge la primăria din localitatea de domiciliu a celui prins în afara legii. Agentul fiscal este obligat să meargă din poartă-n poartă pentru a colecta sumele datorate statului de contravenient. O acţiune care, de cele mai multe ori, se dovedeşte a fi şi periculoasă, şi fără rezultat.

La primărie, sosesc amenzi aproape zilnic


Adrian Năstase, primarul comunei IL Caragiale, ne-a declarat că are mari probleme. „Aproape zilnic vin amenzi. De circulaţie, pentru prostituţie, pentru încălcarea regimului silvic. S-au acumulat peste 250.000 de lei. Cam 300 de persoane din localitate au fost amendate. Din păcate, nu putem să le executăm. Oamenii sunt săraci. Ne ducem la poartă şi constatăm că nu au bunuri pe numele lor. Doar o căsuţă amărâtă şi câteva bulendre”, spune Adrian Năstase.
Aceeaşi situaţie şi la Runcu. Administraţia are de adunat 200.000 de lei. „Cele mai multe sancţiuni sunt aplicate în baza Legii 61. Cum să strângem banii? Romii de la noi din localitate nu au nici ce mânca”, spune primarul Gheorghe Brebeanu.

Transformarea în ore de muncă, o procedură greoaie


Transformarea amenzilor în zile de muncă în folosul comunităţii nu poate fi realizată. „Ar trebui să creem un serviciu special care să se ocupe de sesizarea instanţelor de judecată, de supravegherea celor care vor fi condamnaţi să efectueze lucrări în localitate. Timp pierdut, bani cheltuiţi”, mărturiseşte Nicolae Catrina, primarul comunei Potlogi.
La rândul său, edilul de la Tătărani, Constantin Pătru, crede că doar statul poate reglementa această situaţie. „Să se revină cum era odată. Dacă nu plăteai amenda într-un termen, ajungeai la instanţă şi era trasformată urgent în zile de muncă sau chiar închisoare. E belea mare pe capul nostru amenzile astea pe care nu reuşim să le încasăm. Eu am de adunat peste 600.000 de lei. Sancţiuni aplicate pentru încălcarea regimului silvic. Ce să fac? Dacă trimit agentul fiscal la poartă, este luat la bătaie”, afirmă Constantin Pătru.
Un lucru este cert. Amenzile contravenţionale se prescriu la trei ani de la aplicare. „Dacă statul ar reglementa drastic regimul amenzilor contraveţionale, ar face rost de bani şi ar scăpa ţara din criză la câte sancţiuni sunt neplătite”, a pus punctul pe „i” primarul Gabriel Sandu de la Voineşti.

Comisarul şef de poliţie Danil Zepişi, adjunctul inspectorului şef al IPJ Dâmboviţa, a făcut public faptul că poliţiştii au aplicat anul acesta peste 120.000 de contravenţii, din care nu s-au încasat nici măcar câteva sute.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite