PROBLEMĂ: Cinci creşe mici pentru… cerinţe mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea oraşului Târgovişte a demarat procedura pentru construirea celei de-a şasea unităţi, prin Programul naţional 400 de creşe. În anul şcolar 2010 – 2011, la Direcţia de Asistenţă Socială Târgovişte sunt înscrişi 350 de copii, în condiţiile în care capacitatea creşelor este de maximum 220 de locuri.

Cereri multe, locuri puţine, nervi întinşi la maximum! Aşa se poate rezuma în puţine cuvinte situaţia, când vine vorba de creşele din Târgovişte. În municipiu, funcţionează doar cinci asemenea unităţi, cu o capacitate totală de 220 de locuri, în condiţiile în care numărul de solicitări este cel puţin dublu.

Spre exemplu, în anul şcolar în curs, au fost înscrişi 350 de copii, cu 130 mai mulţi decât numărul de locuri disponibile, luându-se în calcul că sunt părinţi care nu-i aduc pe prichindei zi de zi la creşă sau care îi iau acasă la prânz.

„Sunt îngrozită la gândul că în toamnă încep serviciul. M-am interesat şi am aflat că paturile în creşe sunt insuficiente, în raport de cerere. Am înţeles că se va face o anchetă socială la domiciliu şi o comisie va proceda la repartiţie, undeva în luna august. Îmi este teamă, fiindcă probabil vor avea întâietate cazurile mai dificile, însă nici eu nu-mi permit să plătesc o bonă care să stea cu fetiţa”, spune Lăcrămioara, o mămică îngrijorată.

În 12 luni vom avea o creşă nouă


Pentru a mai îndulci amarul, administraţia locală a început procedura în vederea construirii unei a şasea creşe, în zona Autogara Târgovişte. Fondurile necesare vor fi alocate prin Programul naţional de dezvoltare a infrastructurii, care include construcţia a 400 de creşe în România.

Creşa Piticot va avea demisol, parter şi etaj şi va găzdui patru grupe de copii. Investiţia ajunge la 2,8 milioane de lei şi va fi finalizată în 12 luni. De menţionat că în zona cartierelor Micro II – Micro III nu există în momentul de faţă nicio creşă.

image

„Cele cinci creşe din Târgovişte sunt localizate astfel: Creşa nr. 2 – str. Calea Domnească, nr. 159; Creşa nr. 8 – str. Alexandru Vasilescu, nr. 7; Creşa nr. 13 – str. Tineretului, nr. 9; Creşa nr. 14 – str. Vasile Voiculescu, nr. 4; Creşa nr. 16 – str. Radu Popescu, nr. 21. Acestea funcţionează ca serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgovişte, activitatea lor fiind preluată prin Hotărârea Consiliului Local  nr. 138/30.05.2007. La data de 31 decembrie 2010, Direcţia de Asistenţă Socială a depus un proiect pentru extindere Creşa nr. 8, proiect care este în curs de evaluare”, precizează Alina Dumbravă, purtător de cuvânt Primăria Târgovişte.

Documentele necesare la dosar

Cu 10 zile înainte de intrarea în colectivitate, părinţii trebuie să prezinte o serie de analize medicale pentru copil, după cum urmează: examen coprobacteriologic şi coproparazitar;  exudat faringian; triaj epidemiologic cu vaccinarile efectuate, eliberat de medicul de familie cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în creşă.

De asemenea, dosarul trebuie să conţină RBW (reacţie Bordet-Wassermann) pentru amândoi părinţii, plus adeverinţă de salariat, adeverinţă medicală cu antecedentele patologice şi copii de pe actele de identitate.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite