Târgovişte: Prima pensie vine cu personalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Prima pensie vine cu personalul
Târgovişte: Prima pensie vine cu personalul

Noii pensionari se plâng că sunt nevoiţi să aştepte luni bune până la prima pensie. La rândul lor, angajaţii Casei de Pensii spun că nu mai fac faţă numărului mare de dosare. Unii pensionari au aşteptat şi o jumătate de an pentru a intra în plată.

Drumul de la un loc de muncă la pensie este anevoios pentru mulţi dintre dâmboviţeni. Unii se plâng că au aşteptat luni bune de la depunerea dosarului şi până la momentul în care au intrat în plată. Ei se întreabă, pe bună dreptate, cum pot să trăiască în tot acest timp fără niciun venit.

În aceeaşi situaţie este şi Mariana Simache. Aceasta ne-a povestit că a depus dosarul la începutul anului şi încă nu a primit decizia de pensionare. Cât despre bani, nici vorbă.

“Am depus dosarul în luna ianuarie. Am ajuns în iulie şi nu a venit decizia. Cum îşi imaginează cineva că poţi trăi şapte luni fără niciun venit”, a declarat Mariana Simache.

Cazul nu este singular. Elena V. ne-a spus că a depus documentele în noiembrie şi a primit decizia de pensionare în luna mai.

“Pe mine, întârzierea nu m-a afectat foarte mult că am mai mers la serviciu. Dar e greu să aştepţi atâtea luni să-ţi iei banii”, a precizat aceasta.

Personalul nu mai face faţă numărului de cereri

La rândul lor, reprezentanţii Casei de Pensii Dâmboviţa spun că numărul cererilor este foarte mare, iar personalul nu mai face faţă.

“În urmă cu două săptămâni, aveam aproape 20.000 de cereri, adunate din 2005, nerezolvate. Sunt pensionari care depun câte două-trei cereri dacă nu primesc imediat răspuns. În două săptămâni, am soluţionat 600 de cereri”, a declarat directorul coordonator adjunct al Casei de Pensii Dâmboviţa, Amarilis Ivan. 

Vor mai angaja 12 persoane

Pentru a rezolva cât de cât problema, Casa Judeţeană de Pensii a cerut sprijinul Casei Naţionale. Astfel, au fost primite 12 posturi pe perioadă determinată, până la sfârşitul anului.

“S-au înscris 53 de candidaţi, iar proba eliminatorie, de calculator, se susţine mâine (n.r. astăzi). Salariul este cel minim pe economie, iar programul va fi în schimburi. Acţiunea va fi monitorizată de Casa Naţională”, a precizat Amarilis Ivan.

Noii angajaţi vor lucra atât la dosarele noi, cât şi la cele vechi, care trebuie recalculate. Va mai dura însă până când aceştia vor învăţa ce au de făcut, iar termenul de 45 de zile prevăzut de lege pentru finalizarea unui dosar va fi greu de respectat.

“Am încercat să-i cooptăm pe cei cu care am mai lucrat, dar nu sunt prea mulţi că s-au mai angajat”, a adăugat directorul adjunct. Între timp, numărul de solicitări de pensionare este în creştere pe fondul disponibilizărilor din acest an.

“Numai în luna iunie s-au primit 400 de dosare noi. Le lucrăm cu prioritate pe cele noi pentru ca oamenii să intre în plată. Acum, lucrăm dosare depuse în luna mai. În cazul amintit de dumneavoastră, am avut o persoană care a lucrat acele dosare, apoi a plecat şi le-am reîmpărţit angajaţilor pentru a fi verificate. Nu sunt multe dosare ca acesta”, a precizat directorul adjunct al instituţiei.

Norma unui funcţionar de la Casa de Pensii este de 8-10 dosare pe zi, dar sunt dosare mai voluminoase care necesită câteva ore din timpul de lucru al unui angajat. Conducerea instituţiei speră ca până la 1 decembrie să finalizeze dosarele restante, deşi este greu de crezut că va reuşi să soluţioneze un număr atât de mare de cereri, în condiţiile în care, zilnic, vin solicitări noi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite