Prefectul judeţului a trimis în judecată 30 de primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii sunt acuzaţi că şi-au acordat ilegal un spor de dificultate de 50% din salariul de încadrare. Primarii susţin că sunt tracasaţi cu problemele de fond funciar şi sunt hotărâţi să se judece cu prefectura pentru acest drept până la instanţa supremă.

Instituţia Prefectului urmăreşte, acum, în vremuri de criză, şi mai atent dacă banul public este drămuit cu chibzuinţă. După atacarea în Contencios a hotărârilor prin care unele Consilii Locale au majorat retribuţiile funcţionarilor cu până la 20%, a venit rândul dispoziţiilor date de primari privind acordarea unui spor de dificultate în cuantum de 50% din salariul de încadrare pentru aleşi şi subordonaţii acestora care sunt implicaţi în aplicarea legilor fondului funciar. Dispoziţiile date de primarii din 30 de localităţi din Dâmboviţa sunt suspendate de drept până la soluţionarea cauzei de către instanţa de judecată. Consilierii juridici ai Prefecturii au ajuns la concluzia că actele administrative respective sunt nelegale. În urmă cu câţiva ani, legile proprietăţii dădeau într-adevăr bătăi de cap autorităţilor. Ieşiri în teren, măsurători peste măsurători, înfăţişări în faţa instanţelor de judecată, plata unor daune. În prezent, susţin reprezentanţii Prefecturii, sporul nu se mai justifică, mai ales după ce a intervenit legea salarizării unitare. „Primarii nu au înţeles perioada economică grea pe care o traversăm şi fac greşeli încercând să-şi mărească veniturile. Dacă am trăi vremuri bune, cu o economie sănătoasă, aş fi considerat că este un lucru normal. Dar, azi, dacă nu degrevăm bugetul de stat de cheltuieli inutile, vom intra într-o criză şi mai mare”, declară Iancu Caracota, prefectul judeţului Dâmboviţa.

Anul trecut, Prefectura a pierdut un proces similar
Primarii îşi susţin cauza, argumentând că sporul este absolut legal. „În legea salarizării unice acest spor nu a fost abrogat. Sunt 1000 de sporuri abrogate, dar nu şi acesta. Prefectura a atacat şi deciziile date anul trecut şi a pierdut procesul. Anul acesta le atacă din nou. În 2010 sporul nu mai este 50%. Conform legii salarizării unice, sporurile, prin cumul, nu trebuie să depăşească 30%. Se procedează în felul următor. Primarii, care nu primesc niciun spor, vor lua 30%. Viceprimarii, la fel. Secretarii vor primi doar 5%, fiindcă mai au alte sporuri. Alţi salariaţi primesc 10% sau 15%”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” Alexandru Toader, primarul oraşului Găeşti. La rândul său, edilul de la Vişineşti, Cristian Rădulescu, spune că pentru sporul de dificultate se va judeca cu Prefectura până la Curtea Supremă. Primarul de la Dragomireşti, şi el nominalizat de Instituţia Prefectului, ne-a mărturisit că a avut intenţia să acorde acest spor, dar a renunţat, pentru că administraţia locală se confruntă cu probleme financiare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite