Poţi deveni bogat peste noapte dacă vinzi hârtie în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mustafa Cem Palebiyik este menegerul firmei turceşti care cumpără hârtia reciclabilă
Mustafa Cem Palebiyik este menegerul firmei turceşti care cumpără hârtia reciclabilă

Administratorii centrelor particulare de reciclare cumpără hârtia cu 50 de lei pe tonă, dar o vând la turci cu 900  de euro. Reporterii „Adevărul de Seară” au făcut o anchetă în urma unui telefon primit la redacţie şi au descoperit cum se poate face avere cu hârtia reciclabilă.

Dâmboviţenii care au adunat de-a lungul timpului hârtie şi vor să o dea la centrele de reciclare, au, se pare, de ales între firmele particulare de reciclare din judeţ şi Turcia. Este şi cazul lui Petre Brad Constantinescu, un târgoviştean de 85 de ani care în ultimii doi ani a reuşit să adune o tonă de hârtie. Pentru că nu ştia unde ar putea să o ducă pentru reciclare, omul a apelat la reporterii „Adevărul de Seară”. „Am cumpărat ziare zi de zi, pentru că îmi place să mă informez, să ştiu ce se întâmplă în oraşul meu şi în ţara mea, în general. De la începutul anului 2008 şi până acum am adunat o tonă de ziare, pe care le ţin în pivniţă. Aş vrea să le dau, dar nu ştiu unde să le duc, v-aş ruga, dacă aţi putea să mă ajutaţi cumva”, ne-a spus târgovişteanul Petre Brad.

100 de lei pe tonă, cel mai bun preţ

Ca să-i dea o mână de ajutor, reporterii noştri au sunat la mai multe centre particulare de reciclare a hârtiei din judeţ, căutând să găsescă cea mai bună ofertă de pe piaţă. Prima firmă la care am apelat, în calitate de clienţi, a fost „S.C. Remat SRL” din Târgovişte, care ne-a oferit o sumă rotundă în schimbul „mărfii”.
„Vă dăm 100 de lei pentru o mie de kilograme de hârtie pentru reciclat, asta în cazul în care o aduceţi dumneavoastră. O puteţi aduce în mai multe tranşe, nu neapărat toată deodată. Banii îi veţi primi pe loc”, ne-a spus un reprezentant al „Remat”, un centru de reciclare a hârtiei.

„Nu vă dăm niciun ban pe ea”
Dacă unii oferă 10 bani pe kilogramul de hârtie reciclabilă, adică o mie de lei vechi, alţii nu oferă nimic. „Nu vă dau nimic pe hârtie, nu am ce să vă dau. Încercaţi la Floricel, el poate plăteşte mai bine, că vinde hârtia în Turcia. E un manager de succes, face afaceri bune”, ne-a mărturisit Sorin Constantinescu, Şef Servicii Colectare Deşeuri, din cadrul S.C. Comat. S.A. Dâmboviţa. 
În căutarea unei oferte mai bune decât cele două, am sunat la firma de reciclare a hârtiei S.C. Lorena SRL, al cărei administrator este Floricel Deak, unde contabila Adela Ţuţea ne-a oferit 50 de lei pe tona de hârtie, cu transportul asigurat de către reprezentanţii firmei. Fără pretenţii la transport, suma oferită de către angajaţii centrului de colectare ar fi fost de 70 de lei.

Turcii oferă între 50 şi 90 de eurocenţi pe kilogram

Curioşi să vedem care este preţul pe care l-am putea obţine în Turcia pentru o tonă de hârtie, am sunat la una dintre firmele de reciclare alese de pe internet, care îşi are sediul în Instanbul. Oferta, pusă la bătaie de către turci pentru o tonă de ziare, este de 30 de ori mai mare decât cea pe care am obţinut-o de la reprezentanţii dâmboviţeni ai firmelor private de reciclare a hârtiei.  „În funcţie de calitatea hârtiei vă putem oferi între 50 şi 90 de eurocenţi pe kilogram. Calculul pentru o tonă de hârtie de calitate ar fi de aproximativ 900 de euro”, ne-a spus Mustafa Cem Palabiyik, reprezentant al unei firmei de reciclare a hârtiei, Ustun Makina San. Tic. LTD STI, din Istanbul.   

În timp ce managerii centrelor de reciclare, care fac afaceri cu Turcia, se bucură de succes şi se străduiesc să revalorifice hârtia, autorităţile nu au niciun centru de reciclare de stat. „Oamenii pot duce hârtia doar la centre particulare de reciclare, nu avem un asemena centru de stat. Se va organiza un centru ISPA în viitor, iar cine va câştiga licitaţia va deţine monopului în judeţul Dâmboviţa”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară”, Andreea Ionescu, purtător de cuvânt al Prefecturii.



Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite