Portret: Valentinian Lungu, micul mare scriitor de cărţi SF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 11 ani, Valentinian Lungu a fost deja publicat
La 11 ani, Valentinian Lungu a fost deja publicat

Valentinian Lungu este copilul pe care oricine şi l-ar dori. Este cuminte, isteţ şi studios. Deşi recunoaşte că nu poate nici măcar să memoreze o poezie, la proză este foarte priceput. Scrie de la opt ani, iar creaţii de-ale lui au apărut deja în două volume.

Spre deosebire de majoritatea copiilor de vârsta lui, Valentinian este un pasionat de lectură. „Îmi place să citesc cărţi de aventuri sau cărţi SF”, ne dezvăluie micuţul. Lectura îl ajută să-şi îmbogăţească vocabularul şi îl inspiră în propriile creaţii. Încurajat de profesoara Ioana Geacăr, de la cenaclul de literatură „Radu Petrescu”, lasă imaginaţia să zboare şi aşterne pe hârtie rezultatul. Chiar dacă pare a fi o joacă de copil, creaţiile, fie basme sau poveşti, arată talentul micului scriitor din Târgovişte. Aprecierile nu au întârziat să apară, obţinând mai multe premii la concursuri naţionale şi chiar internaţionale de creaţie literară. Între acestea, în 2008 a obţinut premiul II şi apariţie în volum la concursul „Basmele Reginei Maria. A doua apariţie în volum a fost ca urmare a obţinerii premiului III la concursul „Imagini din copilăria mea”, la care a participat cu o creaţie despre sora sa mai mică, Theo Ioana, cu care are o relaţie apropiată: „Mă joc cu ea, o mai supăr uneori, dar niciodată nu o bat. Are 4 ani, trebuie să am grijă de ea”.
Pe lângă basme şi poveşti, a scris şi o piesă de teatru, „Alex în ţara spiriduşilor”, care i-a adus locul III la concursul internaţional „Părul Berenicei”.
A început să scrie şi un roman de aventuri, căruia încă nu i-a pus un titlu, dar pe care vrea să-l termine până la începerea anului şcolar următor. „E scurt timpul până la data pe care mi-am propus-o. Dar la vară voi putea scrie mai mult, pentru că voi fi în vacanţă”, plănuieşte băieţelul.

Vrea să devină un arhitect scriitor
Valentinian nu excelează doar la literatură. Matematica ocupă, şi ea, un loc important. Nu pentru că părinţii sunt matematicieni şi l-ar putea influenţa, ci pentru că talentul la această disciplină s-a manifestat de timpuriu. Băiatul nu vede o incompatibilitate între cele două pasiuni, reuşind chiar să le unească. „Am scris o poveste cu trei necunoscute, care au sărit din locul lor, din calculator. Am intrat cu ele în lumea calculatorului. «Putere virtuală» se numeşte povestea”, spune micuţul. Mai mult decât atât, ca să împace literatura cu matematica, s-a gândit ca atunci când va fi mare să devină un arhitect scriitor. „Ca meserie o să fiu arhitect, iar în timpul liber o să fiu scriitor”, plănuieşte Valentinian.
Deocamdată, nu se gândeşte prea mult la viitorul îndepărtat. Singurele planuri pe care le face sunt pentru vacanţa de vară: „o să am timp să citesc şi să mă joc cu prietenii mei, de la şcoală sau de la bloc de la bunica”. Cât despre condiţia scriitorului în ziua de astăzi, la vârsta de 11 ani, el vede lucrurile astfel: „Cărţile sunt foarte importante. Din păcate, sunt tot mai puţini scriitori”.

Care a fost prima ta creaţie?
La sfârşitul clasei I, am întrebat-o pe mama dacă am voie să-i scriu o scrisoare de mulţumire doamnei învăţătoare, Iancu Aglăiţa. A fost prima mea compunere. Apoi, în clasa a II-a am scris prima poveste, „De vorbă cu Prinţesa Gheţii”.

Care sunt cărţile tale preferate?
Îmi place să citesc romane de aventuri şi romane SF. Mi-a plăcut foarte mult „Harry Potter”, de J.K. Rowling, „Cei trei muşchetari”, de Alexandre Dumas, dar cartea mea preferată este „Preludiul fundaţiei”, de Isaac Asimov.

Ce-i place
„Cel mai mult îmi place să citesc. Apoi, îmi place să joc fotbal, să stau la calculator, să mă uit la filme SF, să merg prin magazine şi să mă duc în parc.”


Ce nu-i place
„Nu-mi place să desenez, pentru că nu-mi iese desenul cum aş vrea. Cu acuarela nu mă descurc deloc.”

Profil


NĂSCUT: 3 iunie 1998, Târgovişte
STUDII: clasa a V-a la Colegiul Naţional „Ienechiţă Văcărescu” din Târgovişte

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite