Portret: Sebastian Ioniţă cântă rock creştin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanul consideră că prin muzică se poate transmite un mesaj divin.

Sebastian Ioniţă este chitarist al unei trupe de rock creştin, care aparţine Fundaţiei „Speranţa Vieţii”. Este credincios de când se ştie şi de prin anii ’90 a început să aibă o atracţie faţă de genurile muzicale christian rock, gospel şi pop. „Pasiunea faţă de muzică creştină a apărut în anul 1992, când, la sugestia unui coleg de liceu, am vizitat una dintre bisericile unei confesiuni neoprotestante controversate la acea vreme datorită unor prejudecăţi ale societăţii ce promova un rasism religios”, îşi aminteşte târgovişteanul.
Sebi, aşa cum îl strigă prietenii, a văzut muzica ca un mod de a-ţi exprima credinţa şi de a transmite un mesaj celor din jur. „Muzica de la slujbe m-a atras foarte mult, pentru că până atunci nu înţelegeam că în muzica populară, gospel ori jazz mai poate exista şi un alt mesaj, unul de natură divină, care oferea soluţii la anumite probleme cu care se confruntă fiecare om în parte. Aşadar, există nu numai partea de exprimare a realităţii în care trăim, ci şi soluţii pe versuri creştine”, mărturiseşte acesta.

Frânturi din viaţa cotidiană într-un roman

În puţinul său timp liber, pentru că mare parte din zi lucrează pentru a-şi întreţine familia, Sebastian Ioniţă scrie poezii şi îşi exprimă gândurile şi ideile pe un blog personal. Începuse să lucreze chiar la un roman. „Romanul s-ar fi numit «O ţigară şi iarna» şi urmăream frânturi din viaţa cotidiană, întâmplări ale copilăriei şi adolescenţei văzute prin ochii unui copil de stradă. Nu am reuşit să finalizez şi să public acest roman. Am considerat după mai multe corecturi că nu va fi înţeles, astfel l-am abandonat”, spune Sebi.
Îi place să îi ajute pe cei care au nevoie şi se implică în problemele comunităţii. Face totul cu mare drag şi tragere de inimă.  „Am făcut voluntariat în ajutorul celor săraci, nevoiaşi , curăţenie pe străzi împreună cu un grup de tineri de la fundaţia Speranţa Vieţii din Târgovişte, la sediul căreia facem repetiţii cu trupa.

Pasionat de jurnalism

Sebi a terminat Facultatea de Jurnalism în urmă cu doi ani şi este pasionat de presa scrisă. A vrut o carieră în domeniu, însă împrejurările l-au forţat să lase deoparte acest vis, cel puţin pentru moment. „Salariile în mass-media locală sunt mici, mai ales la început, când pătrunzi pentru prima oară în domeniu, iar eu am nevoie de bani să-mi întreţin familia”, spune acesta.
Sebi a debutat ca jurnalist în urmă cu trei ani, atunci când a încheiat o colaborare cu un cotidian local. Nu a stat mult însă, întrucât era plătit cu câteva zeci de lei pe lună, mult prea puţin pentru a-şi asigura un trai decent. Astfel, a început o carieră în domeniul IT. „Presa scrisă este o utilitate politică de care avem nevoie şi un miros nostalgic de plumb. În puţinul timp pe care l-am petrecut la acel ziar am participat la conferinţe de presă, unde puneam întrebări incomode indiferent de partid pentru că peste tot se folosea un limbaj de lemn, dar nu spunea nimeni nimic concret. Îmi place să fiu jurnalist politic”, mărturiseşte târgovişteanul.

Ce-i place
„Îmi place să citesc foarte mult, studiul la chitară, mâncarea tradiţională gătită, să analizez şi să scriu despre controversele politice cu care se confruntă România.”

Ce nu-i place
„Nu suport hoţia, minciuna, şmecheria ca sinonim al afacerilor şi muzica proastă de sezon.”

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt pasiunile tale?
„Pot numi şi politica o pasiune. Ştirile politice reprezintă o parte din realitatea care mă înconjoară. De asemenea, muzica flamenco reprezintă una din priorităţile şi studiile mele de bază pe chitară. Sunt trist că în România nu avem o şcoală pentru asta.”

Ai vrut de la începul să urmezi facultatea de jurnalism?
„Iniţial am vrut să devin medic veterinar, dar pentru că detest prea multe nedreptăţi ale sistemului societăţii am absolvit o facultate de jurnalism, cu scopul de a face ceva pentru reconstrucţia comunicării publice din ţară şi a demascării numeroaselor jafuri politice.”

Profil
Născut. 11 mai 1975.
Studii. Universitatea Valahia, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, specializarea Jurnalism.
Familie. Este căsătorit şi are o fată de 12 ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite