Portret: Mihai Adam, micul flautist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul de 14 ani cântă la blockflote încă de când avea şapte ani, iar de un an s-a specializat pe flaut.

Mihai Adam trăieşte o copilărie armonioasă, înconjurat de muzica proprie. Târgovişteanul de doar 14 ani este atras de muzică de mic copil, iar de cele mai multe ori îl vezi cu flautul în mână. Este instrumentul vieţii sale, cel fără de care nu se simte întreg. Primii ani de şcoală i-a făcut în Spania, acolo unde erau părinţii săi şi unde a pus pentru prima oară mâna pe blockflote. A fost dragoste la prima vedere sau, mai bine zis, la prima cântare. „Clasele I-IV le-am făcut în Spania. Acolo, la orele de muzică, se cânta la blockflote. Am venit apoi în România, iar aici am avut norocul să o cunosc pe doamna profesoară Mariana Vârjoghe, care mi-a dat un impuls să învăţ să cânt la flaut”, povesteşte Mihai Adam.
Aici, s-a înscris la Şcoala „Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti”, iar în clasa a V-a a fost remarcat de profesoara lui de muzică, Mariana Vârjoghe, care este flautistă. „M-a întrebat dacă vreau să avansez, să cânt la flaut, am acceptat şi apoi am început să lucrăm la Palatul Copiilor. Astfel, din noiembrie anul trecut am început să cânt la flaut. Doar eu şi un alt coleg de la Palatul Copiilor, bun prieten al meu, cântăm la flaut”, spune tânărul flautist.

Flautul îl relaxează

A participat la mai multe concursuri şi spectacole, încântându-i pe cei prezenţi cu muzica armonioasă a flautului. A cântat la Aninoasa, de Dragobete, dar şi la Târgovişte, de Zilele Francofoniei. A obţinut şi câteva premii, printre care un premiu de excelenţă şi un loc I. Andy, cum îi spun cunoscuţii, a muncit din greu pentru a reuşi să cânte la flaut, acesta fiind un instrument mult mai complex decât blockflote-ul.
Nici acasă nu renunţă la flaut şi cântă la el ori de câte ori are timp liber, exersează şi progresează. „Flautul mă relaxează. Cânt acasă când am timp liber, când mă plictisesc, când sunt trist sau trec prin momente dificile. Exersez acasă cam o oră-două pe zi. Este ceva special pentru că nu foarte mulţi au acest dar. Mi-a plăcut cel mai mult să cânt la flaut, din acest motiv nu am ales un alt instrument”, mărturiseşte Mihai.

Învaţă singur partituri noi

Andy este un copil ingenios şi îi place să înveţe singur, să obţină ceea ce vrea pe propria piele. Deseori caută pe internet filmuleţe cu flautişti şi îşi face singur partiturile numai uitându-se la mişcările degetelor acestora. Aşa a învăţat să cânte coloana sonoră de la filmul „Titanic”, iar profesoara sa, Mariana Vârjoghe, a rămas profund uimită de capacitatea lui Mihai de a îşi crea partiturile.
Părinţii săi se mândresc cu el şi le place să îl asculte cântând. Mamei sale îi place să încheie ziua în compania muzicii cântate de Mihai la flaut. „Flautul este cel care i-a adus cele mai multe succese, pentru că pune foarte mult suflet. Mie îmi place foarte muzica şi îmi place să îl ascult. Este un băiat deosebit. Îi place să înveţe partituri noi şi nu se lasă până nu o face”, spune Cornelia Adam, mama lui Mihai.

Ce-i place:
„Îmi place să joc handbal, fotbal, baschet. Îmi place să alerg, să fac mişcare. Îmi place să mă joc pe calculator. De asemenea, îmi place să mă plimb cu bicicleta, cu rolele, să stau cât mai mult timp în aer liber.

Ce nu-i place:
„Nu îmi place să fiu criticat. Mă enervez foarte tare atunci când nu îmi ies lucrurile din prima. Nu îmi place să exagerez cu mâncarea. Nu agreez mâncărurile care conţin ulei şi grăsime.”

Întrebări şi răspunsuri

Te vei înscrie la un liceu de muzică?
„Încă nu m-am hotărât dacă mă voi înscrie la un liceu de muzică, dar dacă nu, tot voi continua să cânt la flaut. Ori ce ar fi mă voi ţine de acest hobby, în paralel cu şcoala.”
Îţi plac cărţile?
„Nu pot să spun că citesc foarte mult, dar când am timp liber mai citesc câte o carte. Îmi plac cărţile de crimă şi de aventură. Mi-a plăcut mult «Legendele Olimpului».”

Profil
Născut. 9 decembrie 1995.
Studii. Şcoala „Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti”, clasa a VIII-a.
Familie. Mai are o soră mai mică, de 9 ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite