Portret: Ionuţ Parghel colecţionează ziare sportive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A strâns câteva sute de exemplare din publicaţiile de specialitate din 1997 până acum.

Târgovişteanul Ionuţ Parghel a făcut o pasiune din colecţionarea de ziare sportive. Încă de când avea 12 ani a început să fie atras de jurnalismul sportiv şi a devenit un mare cititor al publicaţiilor de specialitate din acea vreme. Locuia în comuna dâmboviţeană Pucheni, iar acolo ziarele ajungeau doar cu abonament. „Eram clasa a VI-a când au venit pentru prima oară ziarele la noi în comună şi de atunci le aşteptam în fiecare zi. Pe atunci erau doar trei publicaţii sportive: Sportul Românesc, Gazeta Sporturilor şi Prosport, pe care le citea, cu mare drag, apoi le păstram”, povesteşte Ionuţ Parghel.

A făcut o arhivă personală, unde se regăsesc mare parte din numerele ziarelor sportive din 1997 până acum. Când nu venea maşina cu ziare, căci se întâmpla ca în unele zile să nu apară, târgovişteanul se supăra şi mai că îi venea să vină până în Târgovişte să cumpere numărele respective. A strâns sute de ziare şi, când are timp, se mai uită pe ele să recitească articolele scrise la acea vreme.

Ar vrea să colecţioneze şi ziare de specialitate din afara ţării, exemplare din publicaţii cunoscut ca „Marca”, „El Mundo Deportivo”, „La Gazetta dello Sport” sau „L’Equipe”, însă, din păcate, nu are de unde procura fiecare număr din aceste publicaţii.  Pe când era mic, acesta colecţiona şi acţipilduri cu fotbalişti sau cu echipe întregi pe care le lipea într-un album, le cumpăra din banii de buzunar pe care îi dădeau părinţii

Îi place jurnalismul sportiv

Şi-a dorit să ajungă jurnalist sportiv, astfel că a urmat o facultate de specialitate, iar în urmă cu trei ani a avut contact pentru prima oară cu presa şi a colaborat cu trei ziare locale în calitate de reporter sportiv. „Eram în al doilea an de facultate şi a venit un jurnalist local, care urma cursurile aceleiaşi facultăţi, să mă întrebe dacă aş vrea să scriu pe sport la un cotidian local. Aşa am ajuns să pătrund în domeniu şi să văd ce înseamnă să documentezi şi să redactezi articole”, îşi aminteşte târgovişteanul.

Acesta spune că nicio meserie nu este mai frumoasă, mai ales că în cazul jurnalismului trebuie să munceşti din plăcere, să fie un hobby pentru tine. Nu i-ar plăcea să scrie pe politic, administraţie sau showbiz, în schimb i-ar plăcea să meargă pe teren şi să scrie jurnale de călătorie. „Este frumoasă meseria de jurnalist pentru că poţi să ajungi în locuri în care unii doar visează şi poţi să vezi lucruri pe care alţii nu le văd. Trebuie să îţi placă cu adevărat, nu este o meserie oarecare pe care să o practici mecanic. Îţi trebuie muncă multă, seriozitate şi determinare”, spune tânărul.

Întrebări şi răspunsuri:

Te-ai gândit că ai putea face altceva în afară de jurnalism sportiv?
„Nu ştiu dacă aş putea face altceva, să lucrez într-un al domeniu. Am mai încercat şi alte domenii, dar nu mă fascinează. Dacă nu lucrezi din plăcere atunci degeaba o faci, ţi se ia la un moment dat de domeniul respectiv.”

Care este fascinaţia atunci când colecţionezi ceva?
„Aşa cum păstrezi amintirile în poze pe care le pui într-un album foto, aşa se întâmplă şi când colecţionezi ziare sau altceva, păstrezi într-un loc articole care ţi-au plăcut sau altceva.”

Ce-i place:
„Îmi place să mănânc sarmale şi friptură cu cartofi prăjiţi. Îmi place să citesc cărţi care au legătură cu sportul. Îmi plac şi calculatoarele, că sunt la modă acum. Cel mai mult îmi place, în schimb, să stau în natură. Mă duc frecvent la Pucheni, acolo unde stau părinţii mei, unde natura este la ea acasă.”

Ce nu-i place:
„Nu-mi place prostia asta pe care o vezi la mulţi oameni. Nu-mi mai place că în ţara asta sunt promovate non-valorile. Observ că unumitor oameni nu li se dau o şansă deşi au potenţial şi este păcat, pentru că ţara are nevoie de asemenea oameni. Nu-mi place că nu se dă doi bani pentru oamenii care chiar au valoare.”

Profil.
Născut. 9 septembrie 1986, Târgovişte.
Studii. Universitatea “Valahia” Târgovişte, Facultatea de Ştiinţe Politice, Sociale şi Juridice, specializarea Jurnalism.
Familie. Mai are un frate.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite