Plimbare aproape de cer, pe Vârful Omu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traseul până la 2.507 metri altitudine nu este anevoios, însă accesul vă este interzis pe timpul iernii. Turiştii care doresc să rămână peste noapte pe Vârful Omu trebuie să se asigure din timp că sunt locuri libere în cabană, sunând la numerele de telefon 0744-221582 sau 0744-567290.

Frumuseţile Munţilor Bucegi sunt de neegalat. Un traseu deosebit pentru iubitorul de drumeţii îţi va încânta privirile şi sufletul, dacă porneşti de la Hotelul Peştera spre Babele. Apoi, cale de două ore, păşeşti pe cărările de pe crestele munţilor către cabana de pe Vârful Omu, situată la 2.507 metri altitudine. Traseul nu este unul anevoios, dar poate fi parcurs în condiţii prielnice doar vara, iarna accesul turiştilor fiind interzis.

Fascinaţia înălţimilor


Cursa, odată începută, te întâmpină cu urcuşuri abrupte, stânci, pietre care-ţi fug de sub picior dacă nu calci atent, ameţeala uşoară a înălţimilor. Dar, toate aceste inconveniente cauzate de efortul fizic şi necesitatea unui echipament adecvat sunt estompate rapid datorită priveliştilor unice. Muntele care se sărută cu norii ceas de ceas, rocile care sunt parcă sculptate de mâini uriaşe, păşunile desfăşurate pe abrupturi impresionante, încât rămâi mirat când vezi turmele de mioare păscând la asemenea înălţimi.

image

Ajuns pe Platoul Babele, după aproximativ două ore de urcuş lent, cu pauze de admiraţie, pornind de la Hotelul Peştera, poţi vedea desfăşurându-se întreaga vale a Ialomiţei, până departe, spre Cheile Tătarului sau Lacul Bolboci. Tot aici te aşteaptă fascinantele formaţiuni calcaroase numite Babele şi Sfinxul, monumente ale naturii pe seama cărora au izvorât nenumărate legende. Se spune că zona cuprinsă între Babele şi Vârful Omu a fost un sanctuar al dacilor, un loc sfânt, protejat de divinitate. Un spaţiu unde se întâlnesc energiile pământului.

Prima cabană a fost ridicată la 1888


De lângă Cabana Omu poţi cuprinde cu privirea o parte din Valea Prahovei, Braşovul şi culmile munţilor argeşeni. Prima construcţie a fost ridicată în anul 1888 de către Siebenburgischer Karpaten Verein. Inaugurarea a avut loc la 2 septembrie, iar cabana a fost cunoscută sub numele de “Casa de piatră de la vârful Omu”. În anul 1900, este construită o a doua cabană, din lemn. Cele două construcţii au funcţionat o perioadă simultan. În octombrie 1911, clădirea din lemn este distrusă de un incendiu. Abia în august 1926, se inaugurează pe Vârful Omu o nouă cabană, care va fi supusă, între 1936 şi 1937, unor lucrări de extindere, rezultatul fiind clădirea care se păstrează în aceeaşi formă până astăzi.

Trasee spre Vârful Omu

Pentru a ajunge în cel mai înalt punct din Bucegi, aveţi la dispoziţie mai multe posibilităţi. Fie porniţi cu maşina personală de la Târgovişte, cale de 90 de kilometri, spre Hotelul Peştera şi, de aici, pe jos sau cu telecabina, până la Babele. Fie vă îmbarcaţi în autobuzele spre Buşteni şi de acolo luaţi telecabina până la Babele. Dacă sunteţi echipaţi corespunzător, aveţi condiţie fizică şi timp la dispoziţie, puteţi să porniţi urcuşul pe Jepi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite