Planul anticorupţie, dezbătut pe toate părţile la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La iniţiativa Centrului Naţional pentru Integritate, s-a organizat la Târgovişte un simpozion menit să scoată la suprafaţă cauzele care duc la corupţie în administraţia publică şi să se contureze un plan de măsuri anticorupţie.

Alexandru Cumpănaşu, coordonatorul Centrului Naţional pentru Integritate, a prezentat în faţa prefectului, preşedintelui Consiliului Judeţean, primarilor şi şefilor peste instituţiile deconcentrate un plan de măsuri anticorupţie pentru judeţul Dâmboviţa, solicitând ca fiecare să vină cu propuneri izvorâte din practică, în vederea îmbunătăţirii strategiei de lucru.

Pentru Sectorul Siguranţă şi Ordine Publică se propune:  introducerea sistemelor de supraveghere video pe autoturismele de examen auto; suspendarea atestatului instructorului auto pe o perioadă determinată în cazul în care, timp de o lună, cinci elevi pregătiţi de acesta nu reuşesc să obţină carnetul de conducere; retragerea tuturor chitanţierelor rămase la agenţii de poliţie pentru a-i feri de tentaţia de a săvârşi infracţiuni de corupţie etc.

Pentru Sectorul Administraţie Publică se propune: deblocarea posturilor, întrucât există o deficienţă de personal care conduce la corupţie; mărirea salariilor; modificarea legislaţiei achiziţiilor publice şi schimbarea termenelor de rezolvare a contestaţiilor; creearea unei liste negre a societăţilor care au făcut în repetate rânduri abuz de drept prin introducerea contestaţiilor la atribuirea contractelor etc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, a spus răspicat în cadrul dezbaterilor că, în domeniul licitaţiilor publice, există un adevărat negoţ la nivelul firmelor, se fac aranjamente peste aranjamente. "Ar trebui să se ceară o garanţie mult mai mare celor care s-au obişnuit să conteste, garanţie pe care să o piardă în caz de rea-credinţă. În momentul de faţă, există firme care se ocupă numai cu aşa ceva", afirmă Popescu.

Pentru Sectorul Financiar-Fiscal se propune eliminarea stimulentelor din grila de salarizare a funcţionarilor publici şi mărirea salariului acestora.

Pentru Sectorul Educaţional se propune: introducerea în curricula şcolară a materiei numită "Integritate şi Aptitudini Sociale"; reglementarea meditaţiilor acordate de către profesori; majorarea salariilor personalului din sectorul educaţional; perceperea unei taxe pentru înscrierea la Bac, iar banii astfel obţinuţi să fie folosiţi pentru organizarea examenului etc.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite