Târgovişte: Caşcaval afumat şi tăietori de lemne la Pietrari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Caşcaval afumat şi tăietori de lemne la Pietrari
Târgovişte: Caşcaval afumat şi tăietori de lemne la Pietrari

Edilii locali au pregătit, la prima ediţie a Zilelor Comunei Pietrari, un concurs al tăietorilor de lemne şi o sărbătoare a caşcavalului afumat. Invitaţia la manifestare a fost trâmbiţată cu goarna pe Valea Dâmboviţei.

Toată Valea Dâmboviţei răsună, de câteva zile, de goarnele care anunţă mare sărbătoare la Pietrari. Primarul însuşi, pe numele său Cornel Coman, a încălecat pe ATV, şi-a luat un sol şi a plecat în comuna vecină, Vulcana Băi, să ducă vestea despre petrecerea ce va să vină de Sfântul Ilie în localitatea cunoscută pentru merele sale, dar şi pentru ţuica dulceagă şi molcomă în care şi-au scurs aroma mere, pere sau prune.

Solia a fost primită de viceprimarul din Vulcana Băi, Filofteia Şerban, care s-a bucurat, alături de colegii săi, de micro-spectacolul oferit de componenţii ansamblului folcloric, veniţi în alaiul primarului.

Mâine, încă de dimineaţă, ceaunele vor da în clocot pentru a-i întâmpina pe oaspeţii veniţi de pretutindeni cu un bulz aburind cu caş afumat. Toţi producătorii din zonă sunt aşteptaţi să-şi expună produsele tradiţionale, dar şi dulciuri sau jucării într-un adevărat iarmaroc organizat la zi de sărbătoare.

Tot dimineaţă, va fi oficiată o slujbă şi va fi târnosită troiţa închinată ocrotitorului comunei Pietrari, Sfântul Ilie.

Se caută cel mai bun tăietor de lemne

Apoi, flăcăii din zonă îşi vor arăta măiestria în mânuirea toporului, a joagărului sau a drujbei, într-un concurs de tăiat lemne. Efortul le va fi răsplătit, indiferent de rezultat, cu câte un bulz sănătos.

De altfel, cu mic cu mare, toţi cei care au ascultat solia şi au ales să vină la Pietrari, vor putea degusta, după pofta inimii, brânzeturi de toate felurile sau se vor putea înfrupta din carnea ce va sfârâi pe grătare.

Vin nume mari ale folclorului

Şi cum nu s-a văzut petrecere la români fără muzică, ansamblurile folclorice vor îndemna onorata asistenţă la cântec şi la joc. Ionuţ Dolănescu, Ilie Roşu, Elisabeta Turcu, Camelia Conovici, Mitică Tavă, Nicoleta Vasile, Gheorghe Ciucioiu şi mulţi alţi interpreţi de frunte ai folclorului românesc sunt hotărâţi să facă tălpile localnicilor să se încingă de atâta dansat. Spectacolul va fi prezentat de artistul Victor Mihalache.

“Abia aştept să le cânt dâmboviţenilor sosiţi la manifestare. Sper să se simtă bine şi să se prindă în horă pentru a simţi mai bine ritmurile populare”, a declarat, pentru Adevărul de Seară, Camelia Conovici, solistă dâmboviţeancă de muzică populară.

Organizatorii promit, la înserat, primele focuri de artificii pe cerul din Pietrari.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite