Piedică: Locurile de muncă pentru şomeri nu se mai subvenţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

341 de persoane au fost angajate urmare faptului că statul ajuta firmele să le plătească salariul.Convenţiile deja încheiate cu AJOFM Dâmboviţa se vor plăti în continuare, dar nu se mai pot semna altele până la alocarea de noi fonduri.

Încă un obstacol în calea angajării! Facilităţile acordate firmelor care dau de lucru absolvenţilor şi şomerilor cu vârstă peste 45 de ani sau care sunt părinţi unici susţinători ai familiei monoparentale au fost eliminate din lipsă de bani. Este vorba despre scutirea de la plata contribuţiei la fondurile sociale şi asigurarea de către stat, pentru 12 luni, a unei părţi din salariul minim impus pentru respectivele categorii de personal în funcţie de studii, cu condiţia păstrării raporturilor de muncă cel puţin doi ani. „Convenţiile care sunt în vigoare se vor plăti în continuare. Momentan, nu mai putem semna altele noi. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa are încheiate în total 217 convenţii pentru subvenţionarea locurilor de muncă pentru 341 de persoane”, spune Daniela Stanca, purtător de cuvânt la AJOFM Dâmboviţa. Până la o eventuală rectificare de buget şi alocarea de noi fonduri, se întocmesc liste de aşteptare. „Dosarele se primesc, cu număr de ordine, şi când vom avea bani vom începe plăţile. Avem deja cinci noi solicitări complete, cărora li se adaugă multe altele care nu sunt încă susţinute de documente ”, afirmă Daniela Stanca.

500 de lei pentru fiecare angajat, timp de un an


Angajatorii, de stat sau privaţi, care desluşiseră iţele sistemului, sunt mulţumiţi de ajutorul primit. „Primăria Petreşti a angajat din şomaj trei operatori la staţia de apă. A fost un lucru bun, mai ales că bugetul local nu ne permitea să-i plătim. Primim lunar de la Agenţia pentru Şomaj câte 500 de lei pentru fiecare, timp de un an de zile. Apoi, avem obligaţia să-i mai ţinem la muncă încă 12 luni. Cu siguranţă, vor rămâne angajaţii noştri întrucât avem nevoie de oameni la staţia de apă. Este bine că nu s-au sistat plăţile pentru convenţiile deja încheiate, altfel ar fi fost vai de noi, la cum stăm cu banii”, spune Mihaela Zamfirescu, secretara Primăriei Petreşti.
Mulţi dintre întreprinzătorii privaţi care se gândeau să apeleze la această formă de sprijin au constatat cu stupoare că finanţarea s-a oprit. Leonard Marina, administrator la SC Moara Dracilor SRL Runcu, are la muncă în baza acestui program un gestionar şi ar fi dorit să mai angajeze personal pentru firma sa. „Pe criza asta, aveam mari probleme cu salarizarea, cu plata impozitelor şi taxelor. A contat foarte mult pentru noi sprijinul oferit de AJOFM. Acum, dacă nu se mai poate, ori nu mai facem angajări, ori găsim alte soluţii”, spune Leonard Marina.
La 30 septembrie, în judeţul Dâmboviţa erau înregistraţi aproape 18.000 de şomeri.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite