Piaţa IT din Târgovişte este la pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele sunt pe rafturi, dar lipsesc clienţii
Produsele sunt pe rafturi, dar lipsesc clienţii

Vânzările magazinelor de calculatoare şi componente au scăzut cu 50% faţă de anul trecut. Reprezentanţii magazinelor de profil spun că fac faţă cu greu în această perioadă, când lumea nu se mai înghesuie să-şi cumpere un calculator.

Piaţa locală de IT&C este în declin şi înregistrează cea mai proastă perioadă din ultimii ani. Vânzările de hardware şi servicii IT au scăzut cu aproximativ 50% comparativ cu anul trecut şi cu 60-70% faţă de 2008. Târgoviştenii nu se mai îmbulzesc să îşi achiziţioneze un calculator nou, ca în anii precedenţi, şi se mulţumesc să-l păstreze pe cel curent, mai vechi.  În aceste condiţii, se aşteaptă ca în curând să dispară de pe piaţa IT din Târgovişte mai multe magazine de profil.
„Vânzările au scăzut cu aproape jumătate faţă de anul trecut şi nu avem semne că lucrurile se vor schimba prea curând. Sunt ore întregi din zi în care nu intră nimeni în magazin, măcar să se uite. În această perioadă am avut cinci sau şase cereri de calculatoare pe săptămână şi anii trecuţi aveam cinci sau şase pe zi. În zilele astea când nimeni nu mai este sigur de un loc de muncă, omul nu se mai încumetă să îşi achiziţioneze un calculator nou, preferă să-l folosească pe cel învechit, pe care îl are deja”, spune Daniel Prună, şef de magazin al unei firme de IT&C.

Luptă pentru supravieţuire

Pe piaţa IT din Târgovişte există un număr semnificativ de magazine de profil, unele mai mici, altele mai mari, între care se duce o luptă acerbă de supravieţuire. Acestea sunt nevoite chiar să apeleze la un adaos nesemnificativ de 5-10%, pentru a rula marfa din stoc, fără a merge pe profit, fiind singura modalitate de a supravieţui pe piaţă.
„Piaţa este plină de magazine de profil, pentru că acum doi ani mergea bine şi părea că nu va cădea niciodată, însă s-a întâmplat acum, asta şi pe fondul actualei crize financiare. Este o luptă aprigă şi supravieţuieşte numai cine este în stare, cine îşi calculează strategic mişcările. Este clar, puţine magazine de IT&C merg pe profit în această perioadă. Este indicat să faci comandă de produse de la distribuitori şi să le ai pe stoc, chiar dacă nu le vinzi şi nu scoţi profit, măcar să nu dispari de pe piaţă”, spune Sebastian Ioniţă, agent de vânzare în cadrul unui magazin de profil.

Se caută laptop-urile

Dacă vânzarea de calculatoare şi componente merge prost, se pare că laptop-urile încă se mai caută. „Laptop-urile încă se mai vând, pentru că a devenit un fel de modă să ai unul în dotare. Un client şi-a vândut vaca şi porcul ca să-i cumpere laptop fiului său de numai şase ani”, adaugă Sebastian Ioniţă.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite