Târgovişte: Iulia Cosma, Dan Petrescu al naţionalei de fotbal feminin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosma Iulia a ţinut neapărat să practice un sport de performanţă. În timpul junioratului ea a jucat handbal, la Clubul Sportiv Şcolar, până când, din cauza problemelor financiare pe care le avea această disciplină în Dâmboviţa, a luat decizia de a juca şi fotbal la echipa aceluiaşi club, condusă de profesorul George Tzitzeclis.

Performanţele echipei de fotbal feminin nu au întârziat să apară. În 2005, formaţia CSŞ Târgovişte a ieşit vicecampioană naţională de junioare, iar anul trecut, în liga 1, la senioare, Iulia Cosma şi colegele ei au ocupat locul 2, la mare luptă cu echipa din Cluj.
În acest sezon, CSŞ va termina campionatul naţional pe locul 3, indiferent de rezultatul din ultima etapă, iar în cupă, formaţia de sub turn a pierdut finala împotriva Politehnicii Timişoara.

Dan Petrescu al naţionalei feminine

În paralel cu performanţele excelente de la echipa de club, acolo unde este căpitan, fundaşul dreapta Iulia Cosma evoluează din 2006 şi la echipa naţională. În 2006 şi 2008 ea a fost una dintre componentele de bază ale selecţionatei tricolore, în preliminariile campionatelor mondiale şi europene, competiţii la care România nu a participat încă.
„Faptul că joc pentru echipa naţională, că am avut posibilitatea să văd atâtea ţări, să fiu angrenată în competiţii foarte importante, să aud imnul ţării cântând şi pentru mine înseamnă foarte mult”, a declarat Iulia.
Iulia va lua parte începând din luna septembrie la o nouă acţiune a naţionalei, în preliminariile Cupei Mondiale „Germania 2011”. Pentru această întrecere România se află într-o grupă extrem de dificilă din care mai fac parte Ucraina, Ungaria, Polonia şi Bosnia-Herţegovina.

 „Lumea se uită ciudat la mine”

„Mi-ar trebui o săptămână să pun pe hârtie toate nemulţumirile pe care le am legat de fotbalul feminin. Se încearcă dezvoltarea acestui fenomen, dar aria de selecţie este foarte mică. Chiar şi acum, de când joc la naţională, dacă spun cuiva că practic fotbalul feminin lumea se uită ciudat la mine”, spune Iulia.
O altă problemă a fotbalului feminin este că aproape toţi antrenorii provin de la echipe de băieţi: „Toţi antrenorii vin cu pretenţiile de la echipele masculine. Fetele sunt mai sensibile, iar dacă un tehnician vrea să facă performanţă trebuie să se comporte frumos cu ele. În general antrenorii din fotbalul feminin înjură şi se comportă urât cu jucătoarele”, a încheiat Iulia.

Întrebări şi răspunsuri?

Cum este să te uiţi la meci cu un microbist?
I.G.C. Fostul meu prieten trăia momentul meciurilor mult mai intens decât mine. El nu era fotbalist, nu ştia. Eu fiind familiarizată cu fenomenul spuneam «Au pierdut, asta e!», pentru el era o tragedie.

Care crezi că sunt principalele tale atuuri?
I.G.C. Jocul meu se bazează pe viteză şi rezistenţă. Tehnica nu este punctul meu forte, dar încerc să mi-o îmbunătăţesc în fiecare zi.

Cu ce echipă masculină ţii ?
I.G.C. Mă uit la meciuri, dar nu sunt fan al niciunei echipe. De obicei ţin cu echipa care practică un joc de calitate. Sunt o admiratoare a celebrului jucător de la Real Madrid, Kaka.

Ce îţi place?
Pasiunea mea este înotul. De două ori pe săptămână merg la un bazin acoperit, în afara oraşului, acolo unde am 30 de copii pe care îi învăţ tainele nataţiei.

Ce nu îţi place?
Lumea nu este corectă. Nu neapărat în sport. Ţara noastră în loc să ridice valorile îi promovează pe cei care nu merită. De aceea nu avem nici rezultate.

Profil
Iulia Georgiana Cosma
Născută: 12.03.1987, Târgovişte
Studii: Liceul Economic „Ion Ghica”
Stare civilă: Necăsătoriă

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite