Peste 10.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sf. Nifon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Racla cu osemintele ierarhului, canonizat la Târgovişte, au fost scoase încă de la primele ore ale dimineţii pentru a fi sărutate de cei prezenţi.   Manifestarea a fost umbrită de comportamentul “de turmă” al multor credincioşi care şi-au dat coate şi s-au îmbrâncit cu forţele de ordine venite să le ţină piept.

Creştini din toate localităţile judeţului, dar şi din Bucureşti, Piteşti şi Ploieşti, au ţinut cu tot dinadinsul să se roage la racla Sfântului Ierarh Nifon, primul sfânt canonizat în România, la Târgovişte.

“Sfânta îmbulzeală”, aşa cum mulţi dintre credincioşi au numit-o, le-a dat mari bătăi de cap zecilor de jandarmi care au fost nevoiţi să facă faţă celor peste 10.000 de oameni. Diferenţa faţă de anul trecut, atunci când forţele de ordine au fost de-a dreptul depăşite de situaţie, a făcut-o buna organizare, pe culoare, a credincioşilor.

“Nu e frumos maică ce se întâmplă, dar vrem şi noi să ajungem mai repede la racla cu Sfintele Moaşte. Vin tocmai din Corneşti. Este pentru prima oară când vin la slujba Sfântului Nifon să mă rog”, ne-a spus Elena Dumitru.
Sărbătorirea Sfântului Ierarh Nifon a fost deschisă în urmă cu două seri, cu pelerinajul tinerilor din Municipiul Târgovişte, care au înconjurat Catedrala Mitropolitană, dar şi Centrul Istoric al vechii Cetăţi de Scaun a Ţării Româneşti.

Sărbătorirea solemnă a Sf. Ierarh Nifon

Ceremoniile legate de sărbătorirea solemnă a Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţãrii Româneşti au fost oficiate de Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei, IPS Nifon Mihăiţă. Slujba, la care au participat peste 400 de preoţi,  a fost oficiată în faţa Catedralei Arhiepiscopale şi Mitropolitane. Acesta este de altfel şi locul unde moaştele Sfântului Ierarh se odihnesc de trei ani.


Pentru această manifestare religioasă, poliţiştii, jandarmii şi pompierii s-au pregătit ca la carte. Tot centrul municipiului a fost blocat circulaţiei, jandarmii s-au luptat cu credincioşii, iar pompierii şi ambulanţierii au stat drepţi, gata să intervină în caz de urgenţe.
La finalul ceremoniei, 12 olimpici târgovişteni au primit dinpartea IPS Nifon, diplome de exceşenţă, pentru eforturile lor de-a lungul anului şcolar.

Cine a fost Sfântul Nifon

Sfântul Nifon este primul sfânt canonizat pe teritoriul ţării noastre şi cel care a reorganizat viaţa bisericeascã în tot ansamblul ei, iar personalitatea lui de mare duhovnic se îngemãneazã cu cea de luminat cãrturar al vremii, care prin smerenia, tãria caracterului şi exigenţa lui morală i-a impresionat pânã şi pe cei care l-au asuprit.

Cel mai cunoscut ucenic al său este Sf. Voievod Neagoe Basarab, iar roadele sale cele mai cunoscute de erudit arhipăstor şi om de cultură sunt primele cărţi tipărite, în spaţiul ortodox, la îndemnul său, de către Ieromonahul Macarie („Liturghierul”-1508, „Octoihul”-1510 şi „Tetraevangheliarul”-1512), dând, astfel, măreţie culturii româneşti şi universale.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite