Permisul de conducere auto, un lux?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică, majorarea preţurilor carburanţilor şi a poliţelor RCA au determinat patronii şcolilor de şoferi să mărească taxele

La început de an, şcolile de şoferi din Târgovişte sunt ameninţate din mai multe direcţii. Pe de o parte, în această perioadă elevii sunt puţini, din cauza vremii de afară. Pe de altă parte, de la 1 ianuarie s-au scumpit poliţele RCA. În plus, creşterea accizelor la carburanţi a determinat creşterea preţurilor la benzină şi motorină. Astfel, unele şcoli de şoferi s-au văzut nevoite să mărească tarifele, pentru a acoperi cheltuielile suplimentare. Altele, însă, au ales să păstreze aceleaşi tarife pentru cursurile auto, ca să nu rămână fără elevi.
150 de lei în plus pentru categoria B
În primele luni din an târgoviştenii nu prea apelează la serviciile şcolilor de şoferi. Astfel, în această perioadă, scumpirile la carburanţi şi la poliţele RCA au venit nepotrivit, din punctul de vedere al patronilor. „În ianuarie şi februarie nu prea avem elevi. Numărul lor este la jumătate decât vara. Acum şi cu scumpirile acestea, a trebuit să creştem puţin tarifele, să mai acoperim din cheltuieli. La categoria B, de exemplu, de la 800 de lei a crescut la 950 de lei”, ne-a declarat Drăgan Ion, de la Şcoala de Şoferi „Cvorum”. Despre afacerea care este şcoala de şoferi şi cum este ea influenţată de noile scumpiri, ne-a vorbit şi Eugen Dumitru, coordonator Şcoala de Şoferi „Darina”: „Pornisem bine, dar au scăzut numărul elevilor. Acum au crescut şi poliţele RCA, şi carburanţii. S-au impus şi noi reglementări, care ne încurcă. Astfel că am scumpit tarifele cu aproximativ 10%”.
„Oricât ar fi fost de scump, tot aş fi făcut şcoala de şoferi”
Ion Şetreanu a terminat cursurile auto. Acum, singura lui grijă este examenul pentru obţinerea permisului. „Să am permis este cel mai important lucru pentru mine, în momentul acesta. Am auzit că s-au scumpit. Oricum, nu ar fi contat. Oricât ar fi fost de scump, tot aş fi făcut şcoala de şoferi”, ne-a mărturisit Ion Şetreanu. Ca el gândesc multe persoane care îşi doresc să aibă permis auto, indiferent de costuri. Dacă nu se grăbesc să aleagă o anumită şcoală de şoferi, trebuie să ştie că unele astfel de societăţi au decis nu crească tarifele. Este cazul şi Şcolii de Şoferi „Clepsidra”. Aici, tarifele sunt: pentru categoria A – 400 de lei, pentru categoria B – 800 de lei, pentru categoriile C şi E – 1250 de lei.

În 2009, 32 705 de candidaţi au fost programaţi pentru suţinerea examenului auto. Dintre aceştia doar 13 088 au fost admişi la proba teoretică, iar la proba practică – 8 568. Procentul de promovabilitate a fost de 26,33%.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite