Târgovişte: Pericol de avalanşe în Munţii Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Pericol de avalanşe în Munţii Bucegi
Târgovişte: Pericol de avalanşe în Munţii Bucegi

Ninsorile căzute, în ultima perioadă, în zona montană au ridicat gradul de alertă de producere a avalanşelor, cele mai expuse riscului de avalanşă fiind zonele înalte de peste 2100 de metri.

Salvamont Dâmboviţa a emis un avertisment asupra pericolului producerii de avalanşe în zona Vârfului Omu şi îi sfătuieşte pe turişti să nu se aventureze pe traseele care urcă spre vârf.

Zăpada, gerul şi vântul, care a suflat cu 60 metri pe secundă la altitudini de peste 2400 de metri, au condus la formarea de cornişe, crescând pericolul de producere a avalanşelor din zona „La Cerdac” – Vf. Omu. De altfel, traseul spre Vf. Omu rămâne închis, în această perioadă. “A plouat, a îngheţat, a bătut şi vântul cu până la 60 metri pe secundă pe creastă şi se din această cauză s-au format cornişe. Aici este pericolul cel mai mare să plece zăpada şi să se formeze avalanşa”, a declarat şeful Salvamont Dâmboviţa, profesor Doru Diaconescu.

Stratul de zăpadă, în zona Padina-Peştera, măsoară aproape 12 cm, iar temperaturile au coborât, noaptea, până la -9 grade Celsius. “Turiştii trebuie să aibă maşinile pregătite de iarnă cu cauciucuri speciale şi lanţuri, să circule prudent pentru că pe anumite porţiuni s-a format gheaţă. Cei care aleg traseele turistice să nu pornească dacă nu au echipamentul montant, specific de iarnă ”, a adăugat Doru Diaconescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite