Târgovişte: Pensionarii se îngroapă în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Pensionarii se îngroapă în datorii
Târgovişte: Pensionarii se îngroapă în datorii

Bătrânii se împrumută tot mai mult pentru plata facturilor, mâncare şi pentru rechizitele nepoţilor. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a dat în luna septembrie 500 de astfel de împrumuturi. Valoarea împrumuturilor din acest an a depăşit-o deja pe cea pentru tot anul 2008.

Pensionarii târgovişteni apelează la împrumuturile de tip C.A.R. pentru a-şi plăti cheltuielile. Cum pensia nu le ajunge, ei sunt nevoiţi să se împrumute chiar şi pentru lucrurile mărunte, cum ar fi legumele pentru murat, facturile la lumină şi gaze şi chiar pentru cumpăra rechizite nepoţilor care au început şcoala.

Radu Ion are 78 de ani şi de la cei doi copii ai săi are 4 nepoţi. Cel mai mic a început ieri clasa I. Bucuros nevoie mare, copilaşul şi-a umplut ghiozdanul cu rechizitele primite de la bunicul său şi le-a arătat tuturor colegilor de clasă cu care a făcut cunoştinţă. Ceea ce nepotul nu ştie este că bunicul său s-a împrumutat la C.A.R. Pensionari pentru a-i face o bucurie. Pentru acest gest, bătrânul va plăti rate timp de şase luni.

„Am vrut să îl văd fericit. Părinţii lui nu aveau aşa mulţi bani încât să îi cumpere ceea ce el voia, caiete colorate, carioci şi fel de fel de pixuri. I le-am luat eu. Am dat şase milioane pe ele. Ghiozdan, caiete cu Omul Păianjen. De toate“, spune mândru bătrânul. Despre împrumut, Radu Ion spune că nici nu mai contează. „Sunt prea fericit de fericirea nepotului meu ca să mai conteze împrumutul. Am luat 1.000 de lei şi plătesc timp de şase luni. În jur de 180 de lei pe lună. La pensia mea de 800 de lei nu aveam cum altfel să i le cumpăr“, mai spune bătrânul.

Unii se împrumută pentru murături

Cazul nu este singular. Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (C.A.R.P.) din Târgovişte, Mihai Ion, a declarat că sunt multe cazuri când pensionarii vin să îşi ajute rudele sau să îşi plătească datoriile. „Sunt pensionari care vin să ia un împrumut pentru murăturile de toamnă sau pentru plata facturilor. Cei din mediul rural iau deobicei pentru arat, semănat şi substanţe de tratament ale recoltelor. Sunt şi cazuri în care împrumutul este pentru alte rude, care nu au de unde lua bani. Unii iau pentru nunta copiilor sau nepoţilor, alţii pentru maşini, iar acum, în perioada asta, iau pentru rechizitele şi manualele nepoţilor“, a declarat preşedintele C.A.R.P. Târgovişte, Mihai Ion.

Bat toate recordurile la împrumuturi

Numai de la începutul acestei luni, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a acordat 500 de împrumuturi. Valoarea medie a acestora este de 1.300 de lei. Preşedintele C.A.R.P. Târgovişte spune că anul acesta au fost doborâte toate recordurile. „Avem date 7.000 de împrumuturi de la începutul anului şi până acum, cu o medie de 1.400 de lei pentru fiecare împrumutat. Am depăşit cu mult suma împrumutată anul trecut, deşi nu au trecut decât 8 luni şi jumătate din acest an şi nici nu a venit anotimpul rece“, mai spune Mihai Ion.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite