DESTINDERE Pelerinaj istoric-religios în Cetatea Târgoviştei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul este „brodat” cu zeci de biserici, multe dintre aceste nestemate fiind păstrate din vremea medievală. Comorile culturale şi religioase ale oraşului, supranumit pe bună dreptate Florenţa valahă, sunt încă necunoscute celor mai mulţi dintre locuitorii municipiului Târgovişte.

Cenuşiul unei zile de iarnă şi neliniştea cauzată de multiplele probleme de zi cu zi pot fi date uitării pentru câteva ore, pornind în pelerinaj religios. Nu în Moldova, recunoscută pentru mănăstirile sale, ci chiar la noi acasă, la Târgovişte.

Oraşul este bogat în biserici conservate din vremuri îndepărtate, locuri unde ne putem regăsi liniştea sufletească şi păstra echilibrul moral. Popasul ne furnizează în acelaşi timp informaţii preţioase despre trecutul Cetăţii, considerată, mai bine de trei secole, cel mai important centru economic, politico-militar şi cultural-artistic al Ţării Româneşti.

Bisericile ascund în interior pietre de mormânt


Călătoria o puteţi începe chiar de la intrarea în oraş, dinspre Bucureşti. Prima oprire – Biserica Sfântul Nifon, situată pe Calea Bucureşti, nr. 19. Urmând drumul spre nord, câteva sute de metri mai sus, tot pe partea dreaptă, ni se înfăţişează Biserica Albă, ridicată la sfârşitul secolului XVI.

„Este locul unde, în epoca medievală, se alegeau pârgarii sau primarii, în termeni moderni. A mai existat Biserica Roşie, care a dispărut între timp. Era considerată biserica bulgarilor”, ne dezvăluie doctorul în istorie George Coandă.

Pelerinajul ar putea continua cu Biserica Stolnicului, înălţată în anul 1705 de stolnicul Constantin Cantacuzino. O adevărată bijuterie de artă medievală situată în inima oraşului, între Liceele Ienăchiţă Văcărescu şi Economic. Pictura datează din 1925 şi a fost executată de artistul Pavel Ionescu.

Monumentul mai păstrează la exterior medalioane de pictură realizate în secolul al-XIX-lea. Înaintând pe strada Justiţiei, în zona Casei Armatei, vă puteţi reculege în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, construită de membrii familiei Greceanu şi pictată de Constantin Zugravul, pictorul epocii brâncoveneşti.

Mai departe, în centrul oraşului, vizavi de Palatul Telefoanelor, se găseşte Biserica Târgului, ctitorie a lui Udrişte Năsturel. Sfinţit în anul 1654, edificiul conservă pietrele de mormânt ale lui Oprea şi Paraschiv, fiii lui Radu Căpitanul, ispravnicul lăcaşului.

Pe strada poet Grigore Alexandrescu, în drumul spre Piaţa Doi Brazi, vă puteţi opri la Biserica Sfântul Nicolae Androneşti, care datează de la 1527. Demne de remarcat sunt icoana Arhanghelului Mihail, cea a Sfântului Haralambie, candela de argint făcută din iniţiativa domnului Filip Dumitru şi cărţile vechi, cu interesante însemnări despre istoria oraşului Târgovişte.

Pelerinajul poate continua fără mare osteneală spre nord, unde se găsesc bisericile Creţulescu, Sfântul Gheorghe, Sfinţii Împăraţi, Buzinca. V-am prezentat astăzi câteva dintre lăcaşurile de cult cu însemnătate, lăsându-vă plăcerea de a le descoperi pe celelalte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite