Pelerinaj în satul Mogoşeşti, comuna Dragomireşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de credincioşi au plâns, ieri, la mormântul preotului Gabriel Nicu. Chiar dacă zeci de persoane pot depune mărturie că părintele a făcut minuni cu ei după ce trecut la cele veşnice, şi nu numai, reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte spun că acesta nu a respectat întocmai canoanele bisericeşti cât timp a fost în viaţă.

A murit la doar 41 de ani dar a apucat să îşi facă ucenici în multe judeţe din ţară.  Părintele Gabriel Nicu a trecut la cele veşnice pe 23 septembrie 1964. Tocmai de aceea, credincioşii care au fost alături de el la multe slujbe, dar şi mulţi care nu l-au cunoscut în viaţă, au mers, ieri, la mormântul său din satul Mogoşeşti, comuna Dragomireşti, să aprindă o lumânare şi să-i aducă flori. Cred cu tărie că părintele Gabriel este om sfânt şi că Dumnezeu poate face minuni prin el, asupra celor care au credinţă neîndoielnică. “Venim foarte des aici la mormântul părintelui, chiar dacă suntem tocmai din Filipeşti de Pădure. Dacă ai credinţă tare, părintele mijloceşte la Dumnezeu pentru tine şi ţi se îndepinesc dorinţele. A făcut multe minuni după moarte”, spune Ricardo Secăreanu care a venit cu toată familia în satul Mogoşeşti.



Episcopul Argeşului, preasfinţitul Calinic, şi-a dat acordul pentru tipărirea unei cărţi despre viaţa părintelui Gabriel. În lucrare au fost introduse mărturiile a zeci de credincioşi care spun că au fost vindecaţi de cancer, epilepsie, oribire şi multe altele de preotul Gabriel. Cu toate acestea, reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte spun că părintele Gabriel nu ar fi respectat întocmai canoanele bisericeşti „Trebuie amintit şi că, din punct de vedere administrativ-bisericesc, Pr. Nicu Gabriel a manifestat şi o anumită nestatornicie în slujire, întrând chiar în contradicţie cu unele norme canonice ale Bisericii noastre. De asemenea, nu trebuie să uitaţi că există nenumărate cazuri de falsă sfinţenie, deoarece, uneori, evlavia credincioşilor este exagerată şi nu ţine seama de toate aspectele necesare autenticei evaluări a vieţii unui semen de al lor. Bineînţeles că în timp, acest tip de evlavie se estompează şi piere de la sine”, a declarat pentru Adevărul de Seară, preotul Marian Puiescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte.

Părintele este originar din judeţul Dâmboviţa, dar a activat în judeţul Ialomiţa. O perioadă a fost transferat în judeţul Teleorman, în cadrul altei eparhii, dar de multe ori şi-a făcut simţită prezenţa în diferite părţi alte teritoriului României. „Faptul că, un creştin, cleric sau mirean, trecut la cele veşnice, se bucură de respect din partea unora dintre cei care l-au cunoscut, arată o strânsă legătură a acestuia cu semenii săi rămaşi în viaţă, iar voia lui Dumnezeu, manifestată în timp, va descoperi dacă, în cazul respectiv, este vorba despre o evlavie populară, exagerată sau chiar falsă, ori despre sfinţenie autentică”, mai spune Marian Puiescu.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite