Pelerinaj. Creştini din tot judeţul au venit să se închine la moaştele Sf. Nifon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Arhiepiscopiei Târgovişte, peste 15.000 de persoane au răspuns afirmativ la chemarea bisericii de a participa la slujba de sărbătorire solelmnă a Sf. Ierarh Nifon. Căldura i-a toropit pe mulţi dintre credincioşi. În primele două ore ale dimineţii, zece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au deshidratat. Mulţi s-au refugiat pe iarbă sau în preajma fântânilor arteziene.

Galerie foto

Creştini ortodocşi din toate colţurile judeţului Dâmboviţa au venit la sărbătoarea solelmnă închinată Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţãrii Româneşti, care a avut loc la Mitropolia din Târgovişte. Câteva sute au venit chiar şi din Bucureşti, Argeş sau Prahova. Străzile au fost împânzite de 50 de poliţişti încă de la ora şase dimineaţa pentru a veghea la buna desfăşurare a traficului. Au fost blocate complet Bulevardul Mircea cel Bătrân, Bulevardul  Libertăţii, Str. Revoluţiei şi Str. Stelea. De asemena, 140 de jandarmi din Damboviţa şi Prahova au asigurat ordinea şi liniştea publică pe timpul desfăşurării activităţii religioase.

Au căzut din picioare din cauza soarelui puternic

Căldura puternică înregistrată încă de la primele ore ale dimineţii a făcut ca zece persoane să aibă nevoie de îngrijiri medicale. „Până la ora 10.30 am acordat asistenţă pentru zece persoane în vârstă care au avut probleme din cauza soarelui puternic. Este vorba de lipotimie sau dispnee. Nu au fost cazuri grave dar având în vedere că au fost înregistrate de dimineaţă ne dă de gândit. Sper să facem faţă situaţiei”, a declarat pentru Adevărul de Seară, Răzvan Milea, asistent Ambulanţa Dâmoviţa.

Oamenii nu mai ştiau pe unde să se adăpostească de căldura năucitoare a soarelui. Singurele locuri mai răcoroase erau aleile din Parcul Mitropoliei şi zonele de lângă fântânile arteziene. Voluntarii Crucii Roşii au împărţit peste 2500 de sticle cu apă plată şi minerală pentru a potoli setea credincioşilor. „Ce să facem maică, aşa se întâmplă la astfel de evenimente. Dar nu ne plângem pentru că osteneala noastră ne va fi răsplătită mai târziu. Mi-a fost şi mie puţin rău dar m-au văzut cei de la Ambulanţă. Am venit cu un microbuz tocmai de la Corneşti”, spune Florina Măcriş, o bătrână de 72 de ani.

Chiar dacă suntem în postul Sfintei Mării, asta nu i-a împiedicat pe creştini să dea iama şi la standul cu îngheţată la cupă.

Sfântul Ierrah Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc şi este marele reorganizator al Bisericii muntene de la începutul secolului al XVI-lea, „fiind o pildă de mare demnitate şi de nespusă strălucire morală. „Împărtăşindu-vă arhiereşti binecuvântãri, rog pe Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care străluceşte lumina Sa cea neapropiată peste sfinţii Sãi, să ne dăruiască nouă, tuturor, marea Sa milostivire, iubire, lumină şi bucurie, dar şi putere de a urma pilda Marelui Ierarh”, a declarat I.P.S. dr. Nifon Mihăiţă, arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite