Pedepse majorate pentru membri ai clanului Ghenosu condamnaţi pentru şantaj şi constituire de grup organizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arestare Ghenosu
Arestare Ghenosu

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti s-au pronunţat, miercuri, într-un dosar care are ca obiect şantajul şi în care au fost judecaţi mai mulţi membri ai clanului Ghenosu, între care liderul grupării, interlopul dâmboviţean Ghinea Florin Nicolae, şi „locotenentul” acestuia, Eugen Neacşu.

Potrivit deciziei instanţei, Curtea de Apel Ploieşti a admis apelurile declarate împotriva deciziei Tribunalului Dâmboviţa de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- DIICOT- Biroul Teritorial Dâmboviţa de şase inculpate în acest dosar şi a respins ca nefondate alte şase apeluri formulate în acest dosar.

Astfel, în cazul liderului grupării, care fusese condamnat, la data de 7 februarie, la patru ani şi opt luni de închisoare şi trei ani de interzicere a drepturilor, instanţa a desfiinţat în parte respectiva sentinţă şi a dispus revocarea liberării condiţionate pentru restul de pedeapsă neexecutat de doi ani, şase luni şi opt zile de închisoare din pedeaspa rezultantă de şapte ani aplicată lui Ghinea Florin Nicolae într-un dosar care avea ca obiect traficul de persoane.

În urma contopirii celor două pedepse s-a stabilit că inculpatul o va executa pe cea mai grea, respectiv pe cea de patru ani şi opt luni de detenţie.

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au descontopit şi pedepsele pe care Tribunalul Dâmboviţa le aplicase altor patru inculpaţi în acest dosar şi au dispus majorarea cu patru luni până la un an a pedepselor principale care erau cuprinse între doi ani şi patru luni de detenţie şi trei ani.

În ceea ce le priveşte pe cele şase inculpate care au declarat apel împotriva deciziei instanţei de fond, Curtea de Apel Ploieşti a admis respectivele acţiuni şi a dispus descontopirea pedepselor, achitându-le pe acestea de pedepsele primite pentru infracţiunea prevăzută de articolul 7, aliniatul 1 din Legea 39/2003 (iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup).

De asemenea, magistraţii au menţinut pedeapsa de opt luni de închisoare cu suspendare aplicată fiecărei inculpate pentru infracţiunea prevăzută de articolul 328 din Codul penal (prostituţia), termenele de încercare fiind reduse la doi ani şi opt luni pentru fiecare dintre ele.

Decizia Curţii de Apel Ploieşti nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la pronunţare pentru părţile prezente la dezbateri şi de la comunicare pentru inculpaţii arestaţi preventiv.

Tribunalul Dâmboviţa s-a pronunţat, la data de 7 februarie, într-un dosar care are ca obiect şantajul şi în care au fost judecaţi liderul grupării Ghenosu, Ghinea Florin Nicolae, şi alţi 12 inculpaţi, între care şi ‘locotenentul’ acestuia, Eugen Neacşu.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, o parte dintre aceştia au fost trimişi în judecată în luna august a anului trecut, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni ce se circumscriu sferei criminalităţii organizate, iar şase femei au fost trimise în judecată în acelaşi dosar pentru practicarea prostituţiei sub coordonarea liderilor grupării.

Conform rechizitoriului, începând cu anul 2008, Ghenosu a iniţiat, constituit şi coordonat un grup infracţional organizat la care au aderat mai multe persoane, ocupându-se cu îndemnul şi înlesnirea practicării prostituţiei, precum şi tragerea de foloase de pe urma practicării acestei activităţi de mai multe persoane de sex feminin pe teritoriul Irlandei, sumele de bani astfel obţinute fiind împărţite între membrii grupării.

Totodată, s-a reţinut că, în perioada 2008 – 2011, Ghinea, împreună cu alţi membri ai grupării sale, a exercitat multiple acte de constrângere asupra unui număr mare de persoane, pretinzându-le acestora plata unor sume de bani cu titlul de ‘taxă de protecţie’ sau ca dobânzi la sume împrumutate ori pretins împrumutate, fapte care intră în conţinutul constitutiv al infracţiunii de şantaj.

De asemenea, inculpatul Ionuţ Cobianu a fost prins la data de 24 mai, în faţa Tribunalului Dâmboviţa, deţinând asupra sa un pistol cu glonţ de 9 mm, din cercetări reieşind că acestea voia să împuşte o persoană, pe care o aştepta să iasă din clădire, drept răzbunare pentru faptul că aceasta dăduse declaraţii în faţa autorităţilor judiciare franceze într-o cauză în care Ghenosu a fost condamnat pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de persoane.

Interlopul dâmboviţean Ghinea Florin Nicolae a mai fost condamnat de Tribunalul Prahova la nouă ani de închisoare pentru infracţiuni informatice, respectiv clonare de carduri, retragere de bani în baza acestora şi şantaj, acesta mai având o condamnare definitivă de patru ani de închisoare cu executare, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite