Târgovişte: Dumitru Pătraşcu, o viaţă de film

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Pătraşcu este cunoscut de toţi târgoviştenii pasionaţi de film. Lucrează în cinematografie de când se ştie şi nici nu ar vrea vreodată să schimbe domeniul de activitate. Are o pasiune pentru aparatele de proiecţie şi este în prezent singurul angajat al cinematografului din Târgovişte.

Pasiunea pentru cinematografie a venit de la o vârstă fragedă. La doar 12 ani, Dumitru Pătraşcu demonta proiectoare şi se juca cu rolfilme, asta în timp ce colegii lui de şcoală erau pe maidan la foltbal. Pasiunea sa pentru proiecţie s-a transformat în meserie atunci când, elev la liceul Carabella din Târgovişte, a ales specializarea de tehnician pentru proiecţia cinematorgrafică.

Dădea filme în comuna natală

Perioada liceului l-a învăţat foarte multe despre meseria pe care avea să o urmeze. Chiar şi atunci, Dumitru Pătraşcu dădea reprezentaţii cinematografice la căminul cultural din Viforâta. Era cunoscut de toţi localnicii ca fiind “omul cu filmul” şi a dobândit o reputaţie de om de cultură cinematografică.

Angajat în domeniu încă din 1970

Munca a început-o în urmă cu 39 de ani, la Întreprinderea Cinematografică Judeţeană Dâmboviţa, unde a fost angajat odată cu terminarea liceului, pe postul de tehnician de sector. A reparat pentru început aparatele de proiecţie din judeţ iar, după cursuri de specializare, a trecut la aparatura din oraşe, fiinad avansat şef al serviciului tehnic pe judeţ. După revoluţie, a fost numit adminisatrator al cinematografului din Târgovişte. 

Singurul angajat al cinematografului

De 17 ani este administratorul cinematografului “Independenţa” din Târgovişte. A văzut foarte multe filme, pe care le-a proiectat în sala cinematografului. Dintre toate proiecţiile, cel mai tare i-a plăcut cea a filmului “Amurg”, film care i-a adus mulţi spectatori şi care a fost reprogramat de două ori. De un an de zile, Dumitru Pătraşcu este singurul angajat al cinematografului din oraş, datorită restructurărilor. Astfel, în fiecare zi, la toate cele trei spectacole, el taie bilete, bagă lumea în sală şi fuge la camera de proiecţie ca să dea drumul filmului.

Episoade haioase

În anii de muncă la cinematograful din Târgovişte, Dumitru Pătraşcu a văzut multe. A văzut tineri care mergeau la film doar pentru a sta de vorbă şi a bea un suc undeva la adăpost de ploaie şi vânt, tineri care au intrat la film pe geam şi alţii care au spart geamul ca să nu plătească bilet. În cei peste 30 de ani de activitate nu a avut însă niciun incident. Nimeni nu a leşinat în sala târgovişteană, niciun scandal nu a avut loc iar filmele au rulat exact aşa cum trebuia.

Ce-i place:
Iubeşte tot ceea ce e legat de film şi proiecţie. Arta cinematografică este cea mai mare pasiune pentru că trebuie constant să cunoască 3 meserii ca să fie un bun proiecţionist: electronică, optică şi mecanică.
Ce nu-i place:
Nu-i place că nu vine lumea la film, pentru că filmele sunt prezentate la fel ca şi în Bucureşti, pe un ecran mare, cu dolby sistem şi fără pauze. Nu-i plac nici minciuna şi cearta şi nici lipsa de interes a târgoviştenilor faţă de cultură.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce aţi fi ales să faceţi dacă nu aveaţi această meserie:

M-aş fi îndreptat tot spre electronică, spre calculatoare, pentru că asta este pasiunea mea şi asta aş fi vrut să fac oriunde
aş fi mers. Dacă nu eram tehnician de proiecţie, aş fi fost probabil inginer electrotehnist.

Cum e să fiţi singurul angajat al cinematografului din Târgovişte?

Este foarte greu ţinând cont că în timpul proiecţiei aparatele trebuie supravegheate non-stop. O copie de film se ridică la peste un miliard de lei şi orice defaecţiune a peliculei duce la imputarea ei iar atunci când trebuie să mai tai şi bilete, să mai faci şi curat în sală şi să mai faci şi proiecţie, lucrurile se îngreunează.

Profil
Data naşterii : 30 martie 1984
Locul naşterii : Viforâta
Studii: Lic Carabella, tehnician ptr proiectia cinematografica
Familie: casatorit, doi copii

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite