Târgovişte: Elena Claudia Simion, psiholog în „Paradisul Copiilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Elena Claudia Simion, psiholog în „Paradisul Copiilor”
Târgovişte: Elena Claudia Simion, psiholog în „Paradisul Copiilor”

S-a apucat de psihologie la 25 de ani. În urma  unor experienţe personale s-a hotărât să cunoască îndeaproape psihologia oamenilor, să afle ce stă în spatele reacţiei fiecăruia. Este membră a Asociaţiei de Terapie Cognitiv-Comportamentală Bucureşti.

S-a îndreptat spre acest domeniu la 25 de ani, după ce a trecut printr-o serie de evenimente neplăcute. „Consideram că eu sunt vinovată pentru anumite neînţelegeri şi m-am gândit să studiez psihologia, pentru autocunoaştere şi pentru a-i înţelege mai bine pe cei din jur. Nu regret deloc că m-am orientat asupra acestui domeniu, îmi place foarte mult”, spune Elena.

„În facultate am învăţat mai mult partea teoretică, dar profesia în sine, de psiholog, este una în care experienţa personală şi vârsta au un rol important în desfăşurarea activităţii”, adaugă aceasta.

S-a specializat pe lucrul cu copiii

Elena lucrează ca psiholog cu copiii încă de acum de opt ani de zile. „Lucrez de 8 ani cu copiii dar şi cu familia lor. Este foarte importantă familia în creşterea şi dezvoltarea unui copil. Mediul de viaţă influenţează foarte mult felul în care un copil creşte”, explică Elena.

Îi place foarte mult să lucreze cu copiii. „M-am axat pe lucrul cu copiii deoarece am o fetiţă şi datorită experienţei personale consider că rolul meu este acela de a fi aproape de nevoile ei. Au fost şi cazuri în care am apelat la o prietenă, tot psiholog. În general, nu poţi fi obiectiv cu familia şi nu este deontologic să lucrezi cu propria familie, de aceea am apelat la altcineva”, spune psihologul.

Nu poate vorbi despre întâmplări amuzante cu copiii cu care a lucrat până acum. „De obicei, copilul vine la psiholog manifestând reticenţă, în timp poate deveni dependent de psiholog, fapt neîmbucurător, rolul consilierului este de a valorifica la maxim potenţialul individului. În cazul copiilor de vârstă preşcolară, jocul este o metodă de „apropiere”. La cei de vârstă şcolară, metoda observaţiei şi interviul sunt cele mai utilizate metode de evaluare psihologică”, a adăugat psihologul.

Părinţii au un rol important

Cazurile la care a lucrat au fost diferite. „Aparent cu aceeaşi problemă cazurile sunt diferite, încerci să afli răspunsul din discuţiile cu ei, ţinând cont de vârsta fiecăruia şi de mediul din care provine. Familia este cea mai importantă. Sunt şi situaţii în care părinţii nu respectă recomandările specialiştilor, psihologul , educatorul sau învăţătorul şi rezultatele se văd foarte greu sau pot fi considerate chiar un eşec”, explică Elena.

Psiholog în „Paradisul copiiilor”

Ada Jitariu, managerul de la „Paradisul Copiiilor” i-a propus să colaboreze în cadrul unui proiect în care va oferi consiliere copiiilor şi părinţilor de la club. „A venit Ada cu propunerea, am fost de acord pentru că ştiu că este nevoie de aşa ceva şi că aş putea fi de folos. Voi oferi consiliere părinţilor şi copiiilor pentru depăşirea eventualelor probleme ce pot apărea între părinte şi copil. Pe lângă acest lucru colaborarea consă şi în evaluarea potenţialului maxim al fiecărui copil”, povesteşte Elena.

„Vreau să subliniez că munca de psiholog, de consiliere nu presupune neapărat intervenţia în situaţii de criză, în cadrul proiectului voi incerca să valorific talentul fiecarui copil care se află în „Paradisul copiiilor”, a completat psihologul.

PROFIL:
Născută: 18 noiembrie 1974, Târgovişte
Studii: Universitatea Bucureşti, Facultatea de Sociologie-Psihologie, specializarea psihologie; master anul II la „Psihopedagogia şcolii inclusive”
Profesie: psiholog
Familie: divorţată, o fată de 14 ani

Ce-i place:
„Să citesc cărţi de specialitate, să călătoresc, aş alege ca destinaţie de vacanţă mai degrabă muntele. Îmi plac legumele şi fructele, ador dulciurile. Ascult orice gen de muzică (exclus manele) în special muzica dance şi pop.”

Ce nu-i place:
„Nu îmi plac persoanele care mint şi care nu îşi asumă responsabilitatea propriilor fapte. Nu m-am împăcat niciodată cu pastele făinoase.”

Întrebări şi răspunsuri:

Care este reacţia oamenilor când aud de psiholog?
E.S.: „A fost o perioadă în care lumea se speria de ideea de consiliere psihologică, de ceva vreme lucrurile s-au mai schimbat. În prezent oamenii sunt mai deschişi la ideea de a merge la un psiholog faţă de acum 5-6 ani, când se făcea confuzie între psiholog şi psihiatru. Psihologul te ajută să îţi găseşti propriile resurse pentru depăşirea problemelor prin consiliere în timp ce un psihiatru administrează tratament medicamentos.”

E.S.: Ce recomanzi părinţilor în relaţia lor cu copiii?
„Părinţii trebuie să acorde mult timp copiiilor, să îi asculte. Trebuie să petreacă în fiecare zi timp jucându-se cu aceştia, sa se implice. Prin comunicare eficientă cu copilul pot fi evitate multe din problemele apărute în adolescenţă şi ulterior în dezvoltarea lui ca adult, copilul trebuie încurajat permanent iar discuţia cu el trebuie să fie una reală şi nu una formală.”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite