Pacienţi dâmboviţeni, băgaţi în groapă de programul informatic al CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul sanitar riscă să intre în blocaj
Sistemul sanitar riscă să intre în blocaj

Medicii de familie dâmboviţeni se plâng de faptul că listele de asiguraţi suferă modificări halucinante de la o lună la altă. În fiecare lună, din cauza programului, zeci de pacienţi dispar de pe listele de asiguraţi şi sunt trecuţi ba la vii, ba la decedaţi. Asta ar fi şi una din cauzele pentru care medicii nu sunt de acord cu semnarea noului contract cadru cu CNAS.

Medicii de familie din România susţin că, dacă noul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu va fi publicat în Monitorul Oficial în forma negociată cu Ministerul Sănătăţii, atunci nu vor semna noul document. Aşa se face că trei zile, pacineţii nu mai primesc medicamente compensate sau gratuite.

La ora actuală nu sunt apărute normele pentru aplicarea contractului, spune medicii. „A fost un proiect de norme  pe site-ul CNAS care erau total dezavantajoase nu numai pentru medicii de familie, nu numai pentru cabinetele sale, dar şi pentru pacienţi. Noi la ora actuală suntem în afara contractului pe 2010. Venitul scade considerabil cu noile norme, faţă de contractul pe 2010. Vom fi plătiţi la asiguraţi, nu la înscrişi, ceea ce nu este ok.”, a declarat Ileana Dumitrescu, peşedinta Colegiului Medicilor, filiala Dâmboviţa.

Consultaţii gratuite


Din tot acest „scandal” pe norme, cel mai mult de suferit au pacienţii, care se văd nevoiţi, în dese rânduri, să îşi cheltuiască toată pensia pe medicamente. Tocmai pentru a le veni în ajutor, medicii de familie spun că nu le vor lua oamenilor bani pe consultaţii. „Eu maică sunt bolnavă de inimă şi dacă nu îmi dau reţete compensate, o să ajung să mă împrumut ca să îmi pot procura medicamentele, pentru că sunt foarte scumpe. Ce să faci cu o pensie de 300 de lei? Asta e ţara în care trăim”, ne-a spus Veronica Ghiţă, o pensionară de 67 de ani din Târgovişte.

Dacă noul contract nu va fi publicat în Monitorul Oficial cât de curând, sistemul sanitar riscă să intre în blocaj, pentru că nu poate să mai primească finanţare. Printre criteriile care permit internare pacienţilor propuse de CNAS sunt: pierderea subită a cunoştinţei, a vederii sau auzului, puls şi tensiune anormale, febră persistentă câteva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continuă şi deshidratare severă.

Uite asiguratul, nu e asiguratul

O altă anomalie a sănătăţii, mai exact a programului informatic al CNAS, este că asiguraţii dispar, lunar, de pe listele pe care sunt înscrişi. Unii sunt înviaţi de morţi, iar alţii băgaţi în coşciug. „Asiguraţii ne dispar, această calitate de asigurat nu este la zi. Regăsim vii care sunt trecuţi la decedaţi şi încă de luni bune.  Practic, acel program informatic, îi scoate pe mulţi de la calitatea de asigurat”, a mai spus Ileana Dumitrescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite