PRODUCŢIE Merele de Voineşti vor fi scumpe la vedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile scăzute din primăvară ne lasă fără fructe anul acesta, iar preţurile vor creşte cu 20-30%. Anul trecut pomicultorii din Bazinul Voineşti au vândut procesatorilor de fructe din Polonia 20.000 de tone de mere. În toamnă, abia vor avea ce comercializa în pieţele din ţară.

Anul acesta, pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei nu au motive de bucurie. Vremea nefavorabilă din primăvară a afectat livezile de meri. Producţia a fost drastic „dijmuită” de temperaturile scăzute. Dacă în toamna trecută au plecat de la Voineşti, Cândeşti, Malu cu Flori, Tătărani şi Măneşti 1.000 de TIR-uri încărcate cu mere, cu destinaţia Polonia, acum, afacerea a căzut. „Polonezii au venit deja să ne solicite mere pentru industrializare. Din păcate, cred că nu vom avea nici măcar o tonă de fructe să le dăm, faţă de cele 20.000 de tone trimise anul trecut. Producţia va fi foarte mică”, spune Dănuţ Gabriel Sandu, primarul comunei Voineşti.

Polonezii vor mere, dar nu au ce lua


Sunt livezi unde producţia este chiar şi cu 80% mai mică decât anul trecut. Oamenii acoperă cu greu preţul lucrărilor de întreţinere. „Gândiţi-vă că am scos între 18 şi 22 de tone de mere la hectar. Acum, cu foarte mare greutate, obţinem 8 – 10 tone la hectar. Sunt zone unde stăm rău de tot. La Gemenea, la Izvoare. Doar plantaţiile care au fost protejate între dealuri se prezintă mai bine. La Văleni Dâmboviţa, Râul Alb”, spune ing. Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni.

Efectul va fi unul nefavorabil şi pentru consumatorii de fructe. Preţul merelor va creşte cu cel puţin 20-30 de procente. Asta, în condiţiile în care merele autohtone se vând acum cu 3-4 lei/kg. „A fost bine anul trecut. Au venit polonezii şi le-am dat mere la grămadă. Nu am mai fost obligaţi să ne chinuim noi cu ele. Ăştia fac din ele sucuri, gemuri, marmelade etc. Cu ce producţie o să scoatem în toamna asta, de-abia vom avea pentru vânzarea pe piaţa internă”, ne-a spus un pomicultor din Izvoare.

Statul promite sprijin şi nu se ţine de cuvânt


Merele de pe Valea Dâmboviţei îi interesează şi pe procesatorii din Germania. În scurt timp, o delegaţie din cadrul Asociaţiei Pomicultorilor va merge la nemţi pentru a vedea cum funcţionează o fabrică de sucuri naturale. Şi la Voineşti, există premisele construirii unei asemenea unităţi de producţie. Primăria a pus la dispoziţia unui investitor terenul necesar şi urmează ca acesta să demareze afacerea.

Din păcate, spune Ion Oprea - preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni, statul nu se implică suficient pentru dezvoltarea acestui sector agricol. „Rămâne în continuare o problemă lipsa formelor de sprijin. În luna aprilie, s-au lăudat responsabilii de la Minister că ne vor acorda subvenţii de până la 15.000 de euro/hectar, dar nu am primit nimic. Când am mers să ne informăm, ni s-a spus simplu că nu sunt bani”, precizează Ion Oprea.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite