PROBLEME Lucrările ascunse scumpesc investiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii târgovişteni au aprobat alocarea de fonduri suplimentare, astfel încât şantierele să nu se închidă. În timpul execuţiei, au apărut lucrări suplimentare, omise de proiectanţi, dar şi unele neprevăzute care au necesitat adoptarea de noi soluţii tehnice, faţă de cele prevăzute în proiectele iniţiale.

Cea mai gravă situaţie este la Şcoala Paul Bănică din Târgovişte, unde se derulează lucrări de reabilitare şi modernizare în valoare de 7,8 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile. Investiţia a demarat la jumătatea lunii mai şi trebuie să fie finalizată în 16 luni. Practic, se va construi un nou corp de clădire, P+2, care va adăposti o sală de sport, două laboratoare şi bibioteca. Totodată, va fi reabilitat terenul de sport existent în curtea şcolii, în suprafaţă de 1.120 mp.

La două luni de la începerea lucrărilor, constructorii trebuie să se oprească, întrucât au dat peste conducta de termoficare. Se impune devierea acesteia, altfel ar fi îngropată sub fundaţia noii clădiri a şcolii. Aleşii târgovişteni au votat pentru alocarea a 283.935 de lei în vederea remedierii acestei probleme, astfel încât investiţia cu fonduri europene să nu fie pusă în pericol, ştiindu-se că reprezentanţii Uniunii Europene urmăresc cu atenţie încadrarea în termenele stabilite prin contractul de finanţare.

Lucrări suplimentare de peste 300.000 de lei


„Sunt lucruri inerente. Unele pot fi anticipate şi rezolvate de la început, dar altele apar pe parcurs. Trebuie să facem diferenţa între neputinţă, rea-voinţă şi o situaţie-limită, neprevăzută. Vorbim de obiective generale ale Târgoviştei şi târgoviştenilor. Trebuie să manifestăm înţelegere”, consideră primarul Gabriel Boriga.

image

Probleme au apărut şi la Căminul Cultural Matei Voievod, din Cartierul Sârbi, unde dirigintele de şantier şi constructorul au constatat, în urma desfacerii vechiului plafon, că grinzile de lemn existente nu sunt dintr-o bucată, ci îmbinate. Pentru a nu pune în pericol siguranţa utilizatorilor, s-a schimbat soluţia tehnică astfel încât grinzile să nu fie încărcate cu sarcini suplimentare.

Noul plafon fals nu va mai fi din gips carton, ci din polistiren, iar scheletul din profile uşoare din tablă va fi sprijinit pe 14 cabluri flexibile, nu pe grinzile din lemn. Toate aceste modificări vor costa municipalitatea 34.000 de lei în plus faţă de proiectul iniţial, evaluat la 300.000 de lei. Edilul Gabriel Boriga apreciază că investiţia va fi definitivată, chiar şi în aceste condiţii, până la începutul lunii septembrie.

„O să găsiţi aici un spaţiu modern, în care absolut toate activităţile se vor putea desfăşura în condiţii normale, civilizate. Căminul Cultural Matei Voievod va deveni o instituţie în care locuitorii din Cartierul Sârbi să-şi petreacă timpul liber într-un mod plăcut”, afirmă Gabriel Boriga.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite