PORTRET Radu Motocescu, copilul bun la toate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Motocescu
Radu Motocescu

Elev în clasa a patra, băiatul studiază în paralel chitara, informatica, limba engleză, robotica, participă la un cenaclu literar, face ore de pictură şi practică arte marţiale. Este neobosit în dorinţa lui de a experimenta şi a învăţa şi face totul cu o modestie lăudabilă.

Are doar zece ani, dar poate inspira oamenii mari, prin puterea de muncă de care dă dovadă. Curios şi cu dorinţă de a învăţa, băiatul studiază în paralel mai multe domenii şi reuşeşte să se evidenţieze, obţinând premii importante la nivel naţional. Încă nu ştie ce carieră să aleagă, dar vrea să fie pregătit pentru viitor. „Nu există meserie uşoară şi aş putea combina tot ce învăţ, ca să fie mai simplu”, crede copilul.

Între chitară şi arte marţiale

Radu locuieşte la Teiş şi face naveta zilnic pentru a veni la şcoală. A decis să se înscrie la la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte de dragul învăţătoarei. „În clasa întâi, am învăţat la Şcoala Matei Basarab. Cum doamna învăţătoare Laura Bălan s-a mutat apoi la Liceul de Arte, am vrut să vin şi eu aici. Dar doamna Bălan nu preda la clasa a doua, aşa că am ajuns la doamna Carmen Ghiţă. Este o învăţătoare foarte bună şi am învăţat multe de la ea”, spune cu recunoştinţă băiatul. Drept dovadă stau diplomele şi medaliile de aur la concursuri naţionale de matematică şi de limba română.
Aici, la liceu, studiază şi chitara cu profesorul Florin Badea, de care s-a ataşat de asemenea şi căruia spune că îi datorează premiul I obţinut la Olimpiada Naţională de Interpretare. La fel de mult îl apreciază şi pe fiul profesorului de chitară. Cu sensei Silviu Badea, care este deasemenea cadru didactic, se antrenează în karate. „Practic de un an de zile Goju Ryu Kensha. N-am participat încă la vreun concurs, dar mă pregătesc pentru primul meu examen, de centură albastră”, explică Radu Motocescu.

„La Palatul Copiilor îmi petrec timpul liber”

Cea mai mare parte a timpului liber o petrece însă la Palatul Copiilor. Aici este înscris la cinci cercuri: robotică, cenaclu literar, informatică, limba engleză şi pictură. „Părinţii mei mi-au zis mereu că la şcoală trebuie să învăţ, fie că-mi place, fie că nu, dar la Palat mă duc dacă vreau. Şi ei sunt mândri de alegerile mele”, spune Radu. „La Palatul Copiilor îmi petrec timpul liber. Am făcut în anii trecuţi pian, teatru, limba spaniolă, am încercat la aeromodele, dar nu îmi permite programul să fac tot ce vreau”, completează cu regret elevul.
Cât despre cursurile la care participă în prezent, toate domeniile îl pasionează. La robotică, este în al doilea an. „La început mi-a fost greu, dar ştiam că mă ajută şi am continuat. Îmi place că învăţ depre electricitate şi cum pot face un montaj care să-mi folosească”, explică băiatul care a reuşit să facă un semnalizator optic pe care să-l folosească la bicicletă. Şi la cenaclu participă de anul trecut. „Aş fi vrut să vin de mai mult timp, dar orarul nu mi-a permis”, adaugă Radu. Deşi îi place să scrie proză, a câştigat premiul III la un concurs naţional de poezie. „Am fost mulţumit de rezultat”, îşi aminteşte elevul. La cercul de informatică participă tot de anul trecut şi vrea să continue. „În multe meserii e nevoie să ştii să lucrezi la calculator”, argumentează Radu Motocescu decizia sa. La fel se explică şi pasiunea pentru limba engleză, curs introdus anul acesta în oferta Palatului Copiilor. „Este limba internaţională pe care fiecare trebuie s-o cunoască”, este de părere Radu. Cât priveşte pictura, este o pasiune la care nu poate renunţa. „Îmi ocupă timp, dar vreau să continui”, spune cu hotărâre băiatul de 10 ani.

Vinerea se odihneşte mai mult

Curiozitatea lui Radu nu se limitează la aceste domenii. Anii trecuţi, a mai urmat cursuri de înot şi a fost înscris la fotbal şi la baschet. „Am învăţat foarte repede să înot. Fotbal şi baschet nu am practicat mult timp, pentru că nu m-am simţit într-un mediu din care să învăţ”, dezvăluie cu o sinceritate matură Radu.
Pe lângă activitatea şcolară şi extraşcolară, Radu găseşte timp şi pentru familie. "Sâmbăta şi duminica îmi ajut părinţii. Uneori, trebuie să am grijă şi de Laura, sora mea mai mică. Are doi ani şi îmi fac timp să mă joc şi cu ea", mărturiseşte băiatul. Cu tot ceea ce face, copilul pare neobosit. "Sunt matinal. Mă trezesc în fiecare zi la ora 5.00-6.00. mă odihnesc cu ochii deschişi până mă dau jos din pat ca să mă pregătesc de şcoală", povesteşte elevul de 10 ani. Cât priveşte programul săptămânal, vinerea este ziua cea mai liberă. „Lunea, marţea, miercurea, sâmbăta şi duminica vin la Palatul Copiilor. Vinerea e cea mai liniştită zi. Am două ore de chitară. E ziua în care mă pot relaxa şi îmi ajunge”, mărturiseşte Radu.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ai putea folosi tot ce înveţi în prezent?
Aş putea proiecta ceva pe calculator, pe care să-l descriu în cuvinte. Aş putea desena proiectul, ca la robotică şi l-as putea construi electronic.

Există ceva ce crezi că n-ai putea face?

Deşi îmi plac toate sporturile, cred că n-aş avea vreodată suficient curaj pentru sporturile extreme, mai ales cele de iarnă.

Ce-i place
„Îmi place să-mi trăiesc viaţa. Îmi plac cursele de maşini, inovaţiile din toate domeniile şi muzica instrumentală”, dezvăluie Radu.

Ce nu-i place
„Nu-mi place frica. Nu sunt cel mai curajos şi sunt foarte timid, dar fiecare se naşte într-un fel şi trăieşte astfel”, spune resemnat băiatul.

PROFIL
NUME: Radu Nicolae Motocescu
NĂSCUT: 28 iunie 2001
STUDII: Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” Târgovişte

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite