PORTRET Miruna Belea învaţă ebraica în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miruna Belea
Miruna Belea

Târgovişteanca în vârstă de aproape 19 de ani este pasionată de limbile străine, aşa că a decis să aleagă o universitate unde studiază tineri din peste 160 de ţări.

Literatura a fost pentru Miruna Belea prima dragoste, cea care i-a stârnit interesul pentru limbile străine. „Cititul este o pasiune pe care am dezvoltat-o în gimnaziu, iar ea se află în strânsă legătură cu limbile străine: dacă mi-a plăcut să citesc în română, am început să citesc şi în engleză. Iar o dată cu liceul, mi-am dorit să învăţ şi franceză, şi germană, pentru a citi în original anumiţi scriitori”, spune tânăra care se declară îndrăgostită de toate limbile vorbite pe pământ. „Frumoase cred că sunt toate. În ceea ce priveşte sonoritatea, nu cred să fi auzit până acum o limbă care să nu-mi placă. Fiecare te modelează într-un anumit fel, fiecare are caracteristicile ei unice. Cei care îi dau totuşi frumuseţea sunt scriitorii. Iar ei exista în fiecare popor”, este de părere Miruna.

„Nu poţi termina de învăţat o limbă străină”

Târgovişteanca studiază în prezent la Universitatea din Manchester. „Colegii mei mai mari, care plecaseră deja, păreau foarte încântaţi şi m-au încurajat şi pe mine să vin. Mai mult decât atât, eram foarte curioasă să cunosc alţi oameni, iar aici am ocazia să întâlnesc oameni din toată lumea. Sunt poate într-un dintre cele mai cosmopolite oraşe ale lumii”, spune tânăra. Aici ea studiază germana şi ebraica. „Am început ebraica de la zero şi continui cu germana la facultate şi cu franceza şi engleza pe cont propriu. Bucuria mea şi dezavantajul multora este că nu poţi termina niciodată de învăţat o limbă străină, vastitatea ei depăşeşte omul. Aşadar, aş fi mulţumită dacă aş aprofunda cât se poate de bine cele patru limbi străine pe care le învăţ acum, fiindcă sunt foarte diferite şi foarte puternice”, mărturiseşte Miruna Belea.
Ea are şi un sfat pentru tinerii români. „Este esenţial ca fiecare elev sau student să aprofundeze o limbă străină. Nu numai că au mai multe avantaje pe piaţa, dar odată cu învăţarea altei limbi se dezvoltă memoria (prin acumularea de vocabular), dar şi inteligenţa (prin gramatică şi prin gândirea fiecărui cuvânt, înainte ca limba să devină automatism). Este, totodată, un bun exerciţiu de concentrare şi de răbdare”, crede tânăra.

Scrisul a fost ceva firesc

Scrisul este o altă pasiune a tinerei. „Eu nu mi-am descoperit neapărat un talent. Am început să scriu pe la 10 ani, să ţin un jurnal. Scrisul a venit ca un act firesc, nu mi-am impus să am un jurnal pentru un scop anume, ba din contră, am ajuns să nu mă mai pot abţine. Nu am scris poezie sau proză decât târziu, la 14 ani. Şi în clasa a IX-a mi-am făcut curaj şi i-am arătat poeziile profesoarei mele de limba română. Atunci mi s-a spus prima oară că am talent”, îşi aminteşte târgovişteanca. "Doamna Vrezgo m-a învăţat să citesc în adevăratul sens al cuvântului, să am o atitudine critică faţă de orice îmi pică în mână şi să diferenţiez operele de literatura de buzunar. Tot dumneaei m-a trimis la doamna profesor Geacăr, la cenaclul de la Palatul Copiilor, unde le recomand tuturor amatorilor să meargă cu încredere. La cenaclu am învăţat să scriu şi să ascult, multe dintre poeziile pe care le-am scris la Palat au fost premiate la concursuri naţionale şi internaţionale, iar doamna Geacăr este foarte dedicată şi şi-a depăşit cu mult atribuţiile de profesor, în folosul elevilor", spune cu recunoştinţă Miruna Belea. Ea a obţinut numeroase premii pentru creaţie, între care: Marele Premiu ”Constantin Virgil Banescu”, 2011; Marele Premiu ”Gellu Naum”, 2011; Trofeul ”Jozsef Pildner”, Târgovişte, 2010; Marele Premiu ”Lyceum- Petre Andrei”, Suceava, 2010; Premiul I, Concursul Internaţional de Creaţie Originală ”Basmele Reginei Maria”, ediţia a VI-a, Bucureşti; Premiul I, secţiunea Poezie, Concursul Naţional de Creaţie ”În dulcele stil...modern”, ediţia a III-a, Satu Mare; Premiul revistei Poesis, Concursul Naţional de Creaţie ”În dulcele stil...modern”, Satu Mare; Premiul I- eseu literar, Concursul Naţional ”Ioan Pentru Culianu”, ediţia a XI-a, Iaşi; Premiul I-proză, Concursul Naţional de Creaţie Literară ”Marin Preda”, ediţia a III-a, Teleorman. În plus, s-a numărat printre finaliştii concursului de eseuri “Shakespeare School Essay Competition” 2011.

Îi lipseşte România, dar e bine şi în Anglia

Miruna mărturiseşte că nu i-a fost greu în Anglia pentru că a beneficiat de sprijin din partea facultăţii în toate problemele cu care s-a confruntat. În ceea ce priveşte cursurile propriu-zise, aici intervine dificultatea. „Pot să spun că am fost puţin şocată să primesc de la prima lecţie cincizeci de pagini de citit pentru a doua zi la „Introducere în Orientul Mijlociu” sau test de rezolvat în câteva zile, după o lungă lecţie de ”Fonetica limbii germane”. Dar nu este imposibil, prezenţa la curs este esenţială şi foarte benefică, iar sistemul de notare foarte bine organizat dinainte”, aflăm de la Miruna.
Chiar dacă îi este dor de părinţi şi de unii profesori, nu s-a hotărât încă dacă se va întoarce în România sau nu.. „În ambele ţări sunt avantaje şi dezavantaje: în România – praful, în Anglia – umiditatea, in România- lipsa cărţilor şi cursurilor de specialitate, în Anglia-costul cărţilor şi cursurilor de specialitate şi aşa mai departe. În ceea ce mă priveşte, fac acelaşi lucru pe care îl făceam şi în România: învăţ. Dar dacă o să mă obişnuiesc aici, nu mi-ar displace ideea de a rămâne”, spune în final tânăra.

Întrebări şi răspunsuri


Care este autorul tău preferat şi de ce?
O întrebare la care răspunsul este deja pregătit: F. M. Dostoievski. Deoarece fiecare roman al lui îmi iese în cale zilnic. Mai mult decât romane realiste, romanele dostoievskiene sunt ale cunoaşterii. Când le citesc, parcă m-aş deştepta cu asemenea forţă, încât îmi mai deschid un ochi.

Ce profesie ţi-ar plăcea să practici şi unde te vezi peste 10 ani?

Mi-aş dori să urmez o carieră în domeniul academic, ca lingvist. Îmi place prea mult şcoala şi nu vreau să plec din facultate. 

Ce-ţi place?
„Îmi plac ”Pelicanul sau babiţa” şi diacriticele. Creaţia lui Urmuz mă binedispune întotdeauna, iar diacriticele, daca nu sunt un bun necesar, deşi sunt, mai decorează cel puţin atomosfera”, consideră Miruna.

Ce nu-ţi place?
„Muzica dance pe care o ascultă colegul de apartament în camera de zi. Nu e un DJ înnăscut, dar e unul foarte zgomotos. Şi apa de la robinetele englezeşti, care are un gust prea tare, feros”, mărturiseşte tânăra.

Profil:
NUME: Miruna Ştefana Belea
NĂSCUTĂ: 23 decembrie 1992
STUDII: Colegiul Naţional ”Ienachiţă Văcărescu”, Universitatea din Manchester

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite