PIERDERE! Municipiul Moreni a rămas fără singurul său muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terasa fostului muzeu atârnă pur şi simplu de clădire
Terasa fostului muzeu atârnă pur şi simplu de clădire

Clădirea care adăpostea instituţia de cultură a ajuns într-o stare avansată de degradare şi riscă să se prăbuşească. Consiliul Judeţean Dâmboviţa, în subordinea căruia funcţiona muzeul, a dorit să cumpere imobilul însă nu s-a înţeles la preţ cu proprietarul, iar acum caută alt spaţiu.

Clădirea, construită în anii ’30 de o societate româno-americană care exploata zăcămintele de petrol din zonă, a adăpostit la parter, până de curând, Muzeul orăşenesc Moreni, deschis în anul 1999, ca secţie a Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte. Multă vreme, a reprezentat o mândrie a oraşului de pe Cricov, fiind cunoscută de localnici sub denumirea „La americani”, imobilul prezentând elemente din arhitectura specifică vestului Statelor Unite. Acum, a devenit un real pericol, un coşmar pentru oamenii care locuiesc în zonă.

„Terasa poate să cadă oricând în capul nostru sau al copiilor care se joacă prin preajmă. Mă gândesc cu groază că va ninge, iar pericolul se va dubla sub greutatea zăpezii. Ştiu că nu este clădirea Primăriei, dar ar putea totuşi să trimită un muncitor care să desfacă terasa. Dar, cum se întâmplă la noi, după ce va muri cineva, se vor trezi şi autorităţile”, spune Mădălina Zamfir, care locuieşte la câţiva zeci de metri de dărăpănătură.

Exponatele au fost aduse la Târgovişte

Vasile Goran – edilul de la Moreni susţine că alta ar fi fost situaţia dacă Primăria era proprietarul clădirii. „Îmi pare rău că nu este a municipiului deşi îi deserveşte pe locuitorii din Moreni. Eu am în perspectivă să construiesc un muzeu. Dacă imobilul era al nostru, sută la sută nu mai arăta aşa. Eu nu l-aş fi lăsat în paragină”, declară Vasile Goran. Responsabilii de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa ne-au informat că administraţia judeţului deţine în momentul de faţă jumătate din parterul clădirii. În 2007, a intenţionat să achiziţioneze întregul imobil, însă nu s-a înţeles la preţ cu proprietarul, S.C. „Gospodărire Comunală Locativă şi Transport” Dâmboviţa SA, care a estimat valoarea clădirii la 40.879 euro (exclusiv TVA).

„Întrucât nu există bază legală de a interveni cu fonduri publice la repararea unei clădiri care nu face parte din domeniul public sau privat al judeţului Dâmboviţa, se caută varianta unei alte locaţii drept sediu pentru un muzeu în Moreni, cota parte deţinută la parterul clădirii în discuţie urmând a fi valorificată de către instituţia noastră cu respectarea prevederilor legale”, spune Roxana Mosor, din cadrul Biroului de Presă al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” ne-a precizat că exponatele au fost strânse şi transportate la Târgovişte. „În momentul de faţă, toate piesele se află în depozit. Nu le mai puteam lăsa acolo. Exista pericolul să fie distruse. Aşteptăm să fie găsit un alt spaţiu adecvat amenajării unui muzeu”, a declarat Ovidiu Cîrstina.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite