PERICOL: Acoperişuri-capcană la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de apartamente au construit şarpante după cum i-a tăiat capul, numai să scape de infiltraţiile apei de ploaie. În multe dintre podurile blocurilor, locatarii cresc găini, iepuri, porumbei sau îşi depozitează butoaiele cu murături, mobila care nu le mai foloseşte şi chiar fiare  vechi.

Marea problemă a proprietarilor de apartamente de la ultimul etaj sunt terasele blocurilor, ajunse într-o stare precară. Practic, ori de câte ori plouă afară, oamenii se trezesc cu apa în case. Pentru a scăpa de acest inconvenient, locatarii au început să contruiască acoperişuri imobilelor. Numai că fiecare a făcut totul după cum l-a tăiat capul şi în funcţie de banii de care a dispus.

Astfel, multe dintre şarpante s-au transformat în adevărate capcane, fiindcă îşi iau zboară la prima vijelie. Fără să mai punem la socoteală că sunt inestetice. „În vara trecută, m-a prins furtuna în zona «Piaţa 1 Mai». M-am îngrozit când am văzut cum a luat vântul acoperişul unui bloc. A picat în mijlocul străzii. Bine că nu s-a nimerit chiar atunci să treacă vreo maşină, că se întâmpla o nenorocire”, spune Liliana Radu, o târgovişteancă de 37 de ani.

Amenzile pot ajunge chiar şi la 100.000 de lei


Situaţia pare scăpată de sub control. În orice cartier al Târgoviştei ai ajunge, este imposibil să nu-ţi sară în ochi mozaicul de acoperişuri, transformate în spaţii de depozitare pentru orice, de la varză murată la mobilă netrebuincioasă sau fiare vechi. Sunt cazuri în care, inventivi, târgoviştenii cresc în podurile blocurilor găini, iepuri şi porumbei.

În cele mai multe cazuri, se apelează la meseriaşi neautorizaţi, fără întocmirea unor documentaţii tehnice, iar lucrările nu sunt duse la bun sfârşit, în sensul că nu se realizează şi jgheaburi, care ar împiedica formarea ţurţurilor în timpul iernii, alt pericol care vine de la acoperiş.

Primarul Gabriel Boriga atrage atenţia că responsabilitatea pentru aceste construcţii revine asociaţiilor de proprietari. „Este nevoie de certificat de urbanism, proiect tehnic şi autorizaţie de construcţie”, afirmă edilul.

image

În cazul în care imobilul a fost prevăzut de la început cu acoperiş, iar locatarii doresc să-l schimbe, conform Legii construcţiilor 50/1991, lucrarea se poate executa fără autorizaţie, cu condiţia să nu se schimbe forma şarpantei. În rest, proprietarii de apartamente care au construit acoperişuri fără a respecta legislaţia în vigoare sunt pasibili de a fi sancţionaţi cu amendă contravenţională.Cuantumul acesteia pleacă de la 1.000 de lei şi poate ajunge la 100.000 de lei.

Târgoviştenii au avut până acum noroc întrucât autorităţile nu au pornit campanii de control şi sancţionare, iar legea prevede că „dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile se prescrie în termen de doi ani de la data săvârşirii faptei”.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite