PECA STEFAN - din nou la FDR Timisoara cu “TARGOVISTE DE JUCARIE”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Productie a Teatrului Municipal Targoviste, parte a proiectului Despre Romania numai de bine, spectacolul TARGOVISTE DE JUCARIE de Peca Stefan, regizat de catre Ana Margineanu, a fost selectat si va participa la editia 2012 a FEST-FDR Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (05-13 mai).

FEST-FDR este un festival anual ce reia intr-o forma contemporana, proaspata, o traditie de trei decenii si vizeaza plasarea fenomenului dramatic romanesc in miscarea teatrala europeana ca parte integrata a ei, in spiritul unitatii in diversitate. Structura FEST-FDR include doua componente paralele: o dimensiune romaneasca si o dimensiune internationala, bine reprezentate in programul festivalului. Prima are ambitia de a inventaria cele mai bune texte romanesti de teatru ca parte integranta a culturii europene, inca prea putin cunoscuta.

Practic, FEST-FDR este singura platforma dedicata teatrului romanesc contemporan (text si spectacol), plasat in context global prin prezenta unui juriu international a carui misiune este aceea de a decide si de a acorda premiul pentru cel mai bun spectacol. Puncte de vedere surprinzatoare, trasaturi locale distincte suprapuse pe teme universale si artisti romani de o valoare indiscutabila reprezinta doar cateva argumente pentru care acest modul al FEST-FDR este un eveniment care nu trebuie ratat.

 TARGOVISTE DE JUCARIE, programat in festival luni, 07 mai, la ora 17.00, la sediul Teatrului National Mihai Eminescu, vizeaza chiar orasul natal al dramaturgului Peca Stefan. Regia ii apartine Anei Margineanu, decorul este conceput de catre Mihai Pacurar, iar costumele au fost create de Cristina Milea. Spectacolul se bucura de colaborarea artistei video Cinty Ionescu si de ilustratia muzicala a lui Petru Margineanu. Miscarea scenica este realizata de catre Andreea Duta.

 „Dintre toate provocarile, trebuie sa recunosc ca Targoviste a depasit orice am incercat pana acum. Orasul ne-a aparut atat de complex, atat de incarcat de legende, istorie, melancolie si frumusete incat am simtit si eu, si Stefan ca avem material pentru 10 spectacole, nu unul. Pana la urma am ales sa facem 18 spectacole micute (fiecare cu un titlu aparte), care sa se joace simultan in 6 spatii (5 de sine statatoare si unul mobil) oferind targovisteanului posibilitatea de a-si construi propriul traseu si prin asta propriul spectacol. O trupa de actori tineri, dinamici si extrem de inclinati spre joaca ne-a permis sa le si  realizam, in timpul in care in mod normal am fi facut unul singur”. Ana Margineanu

Din distributie fac parte actorii Virgil Aioanei, Laurentiu Banescu, Radu Campean, Toma Danila, Ilie Ghergu, Delia Lazar, Cosmina Lirca, Maria Nicola, Ana Maria Oglinda, Cristian Olaru, Katia Pascariu, Mircea Silaghi, Daniela Stinga, Stefan Stefanescu si Miruna Vaju.

 La editia 2011 a FEST-FDR, premiul pentru cel mai bun spectacol pe text romanesc contemporan a fost acordat spectacolului “Rosia Montana – pe linie fizica si politica”, scris de Peca Stefan, Gianina Carbunariu si Andreea Valean.

 Departamentul Comunicare
Teatrul Municipal Targoviste, Marta Banescu

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite