Ortopedia a scăpat de bulina roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au investit 6,7 milioane de lei pentru creşterea gradului de siguranţă a clădirii, în cazul producerii unor seisme majore.Săptămâna viitoare, secţia va fi redeschisă pentru suferinzi, care vor găsi aici condiţii de internare la standarde europene. În saloane vor fi maximum trei paturi, faţă de 10 câte erau înainte.

Imobilul construit în anul 1926, pe vremea regelui Ferdinand, fusese inclus pe lista obiectivelor de interes public cu risc seismic ridicat. Practic, bolnavii şi cadrele medicale stăteau permanent cu pericolul deasupra capului. Primul cutremur de intensitate putea deschiola clădirea. Lucrările de consolidare şi reabilitare au început în 2009. O perioadă, au fost întrerupte din cauza fondurilor insuficiente.

Investiţia a presupus realizarea unei centuri exterioare la zidăria de cărămidă şi la nivelul planşeului peste parter şi al planşeului peste etaj; consolidarea pereţilor interiori cu tencuială armată realizată pe ambele feţe; refacerea finisajelor interioare şi exterioare. De asemenea, au fost schimbate în totalitate instalaţiile termice, electrice, sanitare, tâmplăria şi acoperişul.

Pe lângă consolidare, s-au realizat şi lucrări ample de recompartimentare, în vederea încadrării în normele sanitare de funcţionare armonizate cu reglementările UE în domeniu.

Ortopedia va avea trei săli de operaţii


„S-a realizat o investiţie ce se aliniază la standardele sanitare internaţionale, contribuie la creşterea gradului de siguranţă a obiectivului în cazul producerii unor seisme majore şi satisface cerinţele de management al situaţiilor de urgenţă în caz de dezastru”, spune dr. Octavian Deftu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

S-au cheltuit 6,7 milioane de lei, banii provenind de la Consiliul Judeţean – proprietarul clădirii şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin programul naţional de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă, implementat cu finanţare dintr-un împrumut de la Banca Mondială şi cofinanţarea Guvernului României.

„Vom avea o secţie modernă, cu trei săli de operaţii dotate cu aer filtrat, aer condiţionat etc. Intrarea în saloane se va face separat, nu se va mai trece dintr-o încăpere în alta. Pacienţii vor beneficia de confort sporit, aşa cum trebuie să fie în orice unitate medicală care se respectă”, afirmă dr. Octavian Deftu.

Secţia Ortopedie va dispune de 30-35 de paturi. În perioada următoare, în funcţie de resursele financiare, se va umbla şi la capitolul echipamente medicale, care vor fi înlocuite cu unele performante. Bolnavii vor fi internaţi în noua secţie de săptămâna viitoare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite