Orele suplimentare nu se plătesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

127 reclamaţii au fost depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa de la începutul anului. Restul celor care stau peste program şi nu le sunt plătite orele suplimentare nu se îndură să depună plângeri de teamă că îşi vor pierde locul de muncă.

Statul peste program la locul de muncă a devenit un sport extreme, practicat de mulţi dintre târgovişteni, la fel ca şi cel al prestării de servicii fără carte de muncă. 127 petiţii au fost depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa, de la începutul anului, care privesc munca la negru, neacordarea drepturilor salariale şi nerespectarea timpului de lucru precum şi neplata orelor suplimentare. Numărul celor care stau peste program şi nu le sunt plătite orele suplimentare este, însă, cu mult mai mare. Mulţi dintre aceştia preferă să nu depună reclamaţie împotriva firmei la care lucrează.
„În cazul în care se constată că firma angajatoare nu a plătit orele suplimentare angajatului, atunci se iau măsurile cuvenite împotriva acesteia. Din păcate, însă, nu mereu se poate constata veridicitatea celor spuse de reclamant, mai ales dacă orele suplimentare nu sunt trecute în nicio evidenţă. În acest caz îl îndreptăm pe reclamant spre Instanţă, pentru că noi nu avem puterea de a cerceta”, spune Letiţia Nistor, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa.

Sceptici că patronii ar putea fi „cuminţiţi”

Cum în această perioadă se găseşte cu greu un serviciu, mulţi refuză ideea de a-şi reclama patronul, muncind în aceste condiţii până la epuizare.
„Am lucrat la o firmă de producţie de casete luminoase, panouri publicitare, rafturi etc. Stăteam cel puţin zece ore pe zi, ajungeam să stau chiar paisprezece ore, de luni până sâmbătă şi duminica uneori. Orele suplimentare peste timpul regulamentar de lucru nu îmi erau plătite niciodată, ba chiar nici nu se ţinea o evidenţă a acestora. După două luni am fost nevoit să renunţ la locul de muncă, întrucât se acumulase prea multă oboseală şi pentru banii ăia chiar nu se merita să mai stau”, mărturiseşte Valentin Miriţă, un tânăr de 26 de ani.
Unii târgovişteni sunt sceptici că patronii pârâţi s-ar putea opri din a mai obliga salariaţii să lucreze peste program, chiar şi în cazul în care firmele pe care le administrează sunt amendate.
„Este greu să îl faci pe patron cumva să înţeleagă că orice om are o limită. Dar patronului nu-i pasă, chiar dacă îl reclami şi îşi ia o amendă tot nu îşi schimbă mentalitatea şi tu îţi pierzi în mod categoric locul de muncă”, spune Adelina Florea, de 24 de ani.
Cazurile în care angajaţii stau peste program şi nu sunt plătiţi pentru orele suplimentare sunt din ce în ce mai frecvente, însă puţini sunt aceia care îşi reclamă patronii la I.T.M.

Amenzi pentru angajatori

Cei care îşi ţin angajaţii peste program şi nu le plătesc acestora orele suplimentare riscă amenzi de câteva zeci de milioane. „Dacă se constată că angajatorul nu a acordat drepturile salariale pentru orele suplimentare pe care oamenii le-au stat la serviciu, acesta riscă o amendă cuprinsă între 1500 şi 3000 RON”, spune Letiţia Nistor, purtător de cuvânt al I.T.M. Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite