Târgovişte: Ristoiu Octavian a înfiinţat programul “Rabla” pentru pagini web

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octav este pasionat de informatică de când se ştie. Cel mai tare a început să se implice direct în lumea informaţiei digitale atunci când, pe la 13 ani, a început să piardă timpul cu jocurile video. A ajuns, încet-încet, să facă programe şi pagini web, iar acum a început să desfăşoare programul “Rabla” pentru site-uri.

Dragostea lui pentru informatică a apărut “pur şi simplu, ca o necunoscută”, spune Octav. “Prin 1995 trăiam epoca calculatorului, a HC-ului şi a casetelor de calculator, care nu reuşea să ne atragă decât prin jocurile video, pentru că de programe şi aplicaţii nici nu putea fi vorba”, completează informaticianul. O dată ajuns la liceu, Octavian Ristoiu a ales profilul de matematică-informatică. Aici a pus bazele primelor sale cunoştinţe în domeniu. Sceptic la început, Octav nu se aştepta pe atunci să devină dependent de e-mail şi calculatoare.

În anii liceului a participat la toate concursurile de informatică dar şi la olimpiadele naţionale, unde a luat mereu locuri fruntaşe. Despre prima reuşită în domeniul informaticii nu îşi aduce aminte însă, spunând că printre cele mai grele proiecte ale sale din timpul tinereţii a fost lucrarea de licenţă de la facultate, în domeniul Mecatronicii.

Despre munca preferată, Octav spune că îi place mult tot ceea ce e mai dificl, pentru că aşa trăieşte într-o provocare continuă şi nu are timp să se plictisească iar realizările sunt cu atât mai preţioase.

Cu toate că lucrează în domeniul IT, Octavian Ristoiu nu are niciun idol în zona informaticii. “Nu cred că există idoli în lumea asta, cel puţin eu nu am pe nimeni. Apreciez în schimb programatorii ruşi”, spune Octav.

“Rabla” pentru site-uri

Octav a avut ideea de a înfiinţa un program “Rabla” şi pentru site-uri şi pagini web. “Ideea asta cu rabla pentru site-uri a venit pe fondul crizei actuale şi pentru că, mai ales pe plan local, lumea investeşte cu greu în prezenţa pe net. Eu încerc să dezinhibez mentalităţi învechite, venind cu soluţii concrete şi de succes”, spune informaticianul din Târgovişte. Tot el spune că ideea de a scoate acest program în faţa publicului a venit şi din navigarea pe internet ore în şir. “Am văzut sute de site-uri şi pagini web. Multe instituţii, societăţi sau alte organizaţii au site-uri învechite, concepute cu tehnologia anilor ’90, depăşite de cerinţele actuale. Eu le ofer un site nou, cu o reducere substanţială, dacă mi-l dau mie pe cel vechi, exact ca la maşini”, spune Octav. Ca şi la programul Rabla pentru autoturisme, în viziunea lui Octavian Ristoiu, evident banii sunt cei care fac oamenii să renunţe la trecut şi să accepte noile tehnologii.

Octav spune că este la prima iniţiativă de acest gen. “Sunt la începutul unei campanii de promovare şi mediatizare ale avantajelor pe care internetul le poate aduce în societate. Pe viitor iniţiativele de acest gen vor continua. Există un proiect numit « Un site pentru fiecare » pe care il voi lansa cândva în iarnă”, spune informaticianul.


Întrebări şi răspunsuri?

-    Crezi că informaticienii reprezintă viitorul lumii?
Poate ca da, depinde ce înţelegem prin viitorul lumii. În principiu tehnologiile noi se bazează pe controlul unui calculator. Prezenţa calculatoarelor în viaţa de zi cu zi se extinde continuu. Nu pot afirma că viitorul se bazează pe informaticieni, viitorul se bazează pe ştiinţă, iar informatica este un conglomerat de ştiinţe.

-    Unde ai vrea să ajungi în cariera ta?
Posibil Microsoft sau Google, şi mi-aş dori asta nu din pricina banilor oferiţi ci mai ales datorită forţei lor de promovare a serviciilor, astfel ideile şi proiectele s-ar putea răspândi mult mai rapid.

-    Cât de mult îţi doreşti să ajuţi lumea din jurul tău?
Sunt mai multe proiecte prin care încerc să ajut sociatatea. Îmi place să pot face ceva pentru cei din jur, acesta fiind şi unul dintre principiile mele.

Ce-I place?
Îmi plac oamenii care au ceva de spus, îmi plac Michael Jackson şi Queen, îmi place să citesc articole interesante şi mă documentez pe Internet şi îmi plac foarte tare caii.

Ce nu-I place?
Nu îmi place cafeaua fără zahăr, nici să mă uit la TV. Urăsc să nu îmi meargă netul şi nu îmi place deloc să fac compromisuri. 

Profil:
Numele şi prenumele: Ristoiu Octavian
Data naşterii: 09.10.1982
Locul naşterii Târgovişte
Studii: Facultatea de Mecatronică
Familie: Necasatorit
Hobby: Muzică, IT

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite