Nu se pot angaja pentru că nu ştiu limbi străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii cer ca aceştia să cunoască limba greacă sau pe cea engleză. 720 de târgovişteni şi-au depus dosarele pentru un loc de muncă în străinătate, însă doar cinci dintre ei au ales ofertele din ţara din Marea Mediterană.

400 de locuri de muncă în străinătate sunt puse la dispoziţia târgoviştenilor prin programul Eures. Mare parte dintre acestea sunt oferite de Cipru, în număr de 148, pe meseriile de asistent medical, montator piscină, tehnician aer condiţionat, tinichigiu industrial, mecanic motostivuitor, sudor argon electric, îngrijitor de persoane vârstnice, patiser, cofetar şi brutar, dar şi de Malta, 200 de posturi de asistenţi medicali şi 20 de farmacişti. Cu toate acestea, doar cinci târgovişteni şi-au depus dosarele pentru un loc de muncă în ţara din Marea Mediterană, asta pentru că angajatorii cer ca aceştia să cunoască limba engleză, dar şi greacă. „Întotdeauna am avut probleme cu ofertele din Cipru, pentru că se cere cunoaşterea unei limbri străine.  Pe candidaţi îi împiedică foarte mult limba străină, sunt foarte puţini care cunosc una. Cum aud că se cere cunoaşterea unei limbi, cum aleg alt loc de muncă unde nu se cere asta”, mărturiseşte Valentina Soare, consilier Eures pe Dâmboviţa.

Nu cunosc o limbă străină

Deşi au experienţă mare pe posturile respective, aceştia sunt nevoiţi să-şi îndrepte ochii spre altceva, spre o altă ţară unde sunt locuri vacante. În total, 720 de târgovişteni şi-au depus dosarele pentru un loc de muncă în străinătate, însă au ocolit ofertele din Cipru, tocmai pentru că nu cunosc limba greacă şi unii dintre ei nici limba engleză. În mare parte, aceştia s-au înscris în baza de date a Eures pentru un post în agricultură, însă deocamdata nu sunt locuri disponibile. „Mulţi dintre ei au experienţă, dar nu cunosc o limbă străină, majoritatea sunt trecuţi de vârsta de 45 de ani. Ei vor trebui să trimită un CV în limba engleză şi o scrisoare de intenţie, iar angajatorul îi va suna şi aceştia trebuie să fie în stare să comunice cu el în limba lui”, spune consilierul Eures.
Locurile de muncă în Cipru sunt atrăgătoare din punct de vedere al salariului acordat, astfel un montator piscine este plătit cu 1374-1600 euro, un mecanic motostivuitor câştigă 1500 euro, iar un sudor primeşte lunar 1355-1375 euro, brutarii sau asistenţii medicali sunt plătiţi cu 1000 euro. Locuri de muncă vacante mai sunt în Malta, Spania, Danemarca, Suedia şi Slovacia.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite