Nu plăteşti gunoiul, rămâi cu casa în beznă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoiul menajer creează probleme cu carul dâmboviţenilor
Gunoiul menajer creează probleme cu carul dâmboviţenilor

Taxa de habitat va fi încasată de anul viitor pe aceeaşi factură cu energia electrică. Autorităţile s-au gândit la această soluţie, în încercarea de a debloca programul pilot în România privind colectarea centralizată a gunoiului, care s-a împotmolit la plată.

Dâmboviţenilor li s-a mai pregătit o surpriză. În premieră în România, banii pentru ridicarea şi transportul gunoiului menajer de la populaţie se vor încasa pe aceeaşi factură cu energia electrică.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, organismul din care fac parte toţi primarii celor 89 de localităţi din judeţ, plus preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a făcut propunere pentru achiziţionarea serviciului de încasare a taxei de habitat şi Poştei Române, însă doar Electrica SA a răspuns favorabil.

Ing. Nicolae Nedelcu – directorul Sucursalei de Furnizare a Energiei Electrice Dâmboviţa a confirmat faptul că se poartă negocieri în acest sens. „Sperăm ca programul să poată fi implementat de la 1 februarie. Cetăţenii vor avea posibilitatea, datorită codului de bare imprimat pe factură, să plătească la casieriile noastre, dar şi la bănci, ATM-uri ori la Poşta Română”, afirmă ing. Nicolae Nedelcu.

Edilii nu vor condiţionări


Primarii i-au anunţat deja pe oameni că vor plăti gunoiul odată cu factura de curent şi le-au atras atenţia că riscă să fie debranşaţi de la reţeaua de energie electrică dacă nu vor achita... gunoiul. Dragoş Vlădulescu – edilul de la Dragomireşti a fost primul care i-a avertizat pe locuitorii comunei asupra acestor consecinţe.

Directorul Nicolae Nedelcu dă asigurări că nu se vor efectua debranşări de la reţeaua electrică dacă dâmboviţenii vor rămâne restanţieri la gunoi. Oamenii sunt însă speriaţi şi consideră că nu este normal ca taxa de habitat să fie inclusă pe factura de energie electrică.

„Aşa ceva nu am mai pomenit. Cred că nu există în toată ţara o situaţie ca la noi. Ce treabă are gunoiul cu curentul? Eu poate nu am suficienţi bani şi sunt obligat să aleg ce utilităţi să plătesc. Acum nu mai pot face acest lucru, că dacă nu plătesc gunoiul rămân şi cu casa în beznă”, spune Marian Filip, un târgoviştean de 42 de ani. Edilii  nu sunt nici ei de acord cu condiţionările.

„Oamenii trebuie educaţi în spiritul ăsta, nu forţaţi. Dacă vor dori să nu plătească pentru gunoi, nu trebuie să li se taie curentul. Ar fi un abuz”, crede Cornel Coman, primarul de la Pietrari.

Sandu Gabriel Dănuţ – primarul comunei Voineşti şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară precizează că s-a luat în discuţie ca taxa de habitat să nu fie inclusă pe factura de electricitate care nu depăşeşte un consum de 10 kw.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite