Târgovişte: Nu mai sunt bani pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Nu mai sunt bani pentru sănătate
Târgovişte: Nu mai sunt bani pentru sănătate

Greva suspendată astăzi ar putea fi reluată dacă sistemul nu va fi finanţat. Angajaţii de la Ambulanţă se tem că nu-şi vor mai primi salariile şi nu-şi vor mai putea desfăşura activitatea de luna viitoare.

Angajaţii de la Ambulanţă aşteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă din octombrie îşi vor mai primi salariile. Lucrurile s-ar putea rezolva doar printr-o rectificare bugetară. Conducerea Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa spune că nu sunt bani pentru ultimul trimestru al anului.

“Nu mai avem bani. Pe octombrie, noiembrie şi decembrie suntem descoperiţi. Ne facem griji, nu ştim dacă putem termina anul. Este o problemă naţională”, a declarat Silviu Gotea, directorul Serviciului de Ambulanţă.

La serviciul dâmboviţean, lucrează 246 de angajaţi şi sunt 65 de ambulanţe. Aceasta este schema minimă pentru funcţionarea sistemului, susţine conducerea.

“Nu se pune problema restructurării. Mergem pe o schemă minimă de personal. Suntem singurul serviciu de ambulanţă din judeţ. Dacă nu rezolvăm noi urgenţele, atunci cine?”, se întreabă Silviu Gotea.

Sindicaliştii de la Ambulanţă spun că au suspendat pentru moment greva anunţată, dar vor relua protestele dacă sistemul nu va fi finanţat cum se cuvine.

“Astăzi, nu mai facem grevă, dar dacă nu se rezolvă problemele, vom relua protestele”, a precizat liderul de sindicat Gheorghe Mihalache.

S-au descurcat cu veniturile proprii

Până acum, urgenţele au putut fi rezolvate în totalitate, iar ambulanţele au ajuns la fiecare solicitare graţie veniturilor proprii cu care au început anul. Este vorba de 1.200.000 de lei, bani proveniţi din asistenţa medicală oferită la diferite manifestări de la cele sportive până la evenimentele culturale, transportul persoanelor care solicită ambulanţa pentru a merge la anumite spitale din ţară.

În medie, sunt 110 urgenţe într-o singură zi, la nivel de judeţ şi deja s-au luat măsuri de reducere a cheltuielilor. “Nu i-am mai chemat la ore suplimentare pentru că acestea se plătesc dublu. Am redus numărul de ore de gardă. Nu am mai cumpărat nici măcar un birou. Am luat doar strictul necesar: carburant, anvelope, medicaţia şi materialele sanitare le-am redus la limită”, a mai spus şeful Ambulanţei.

În plus, personalul se plânge că este uneori agresat atunci când este solicitat la intervenţii. Un astfel de caz, dat exemplu de Silviu Gotea, a fost cel de la Pătroaia, din 2007. În presă, a fost prezentat un zvon conform căruia o ambulanţă merge prin sate pentru a racola persoane pentru donări de organe. Speriaţi de prezenţa Salvării, oamenii au început să lovească maşina cu pietre, au agresat-o pe asistentă şi i-au luat telefonul mobil.

Şi reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa aşteaptă o rezolvare de la centru.

“Situaţia este aceeaşi în tot sistemul sanitar şi trebuie de urgenţă rezolvată. Nu se poate să nu fie luată o măsură concretă şi clară”, a spus directorul Casei de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa, Georgeta Zaharia.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite